Девети май – Ден на Победата над хитлерофашизма и Ден на Обединена Европа, бе отбелязан тържествено в Ботевград. Началото на празничната програма бе поставено в големия салон на читалище „Христо  Ботев” с посрещане на българския трибагреник. Присъстващите изслушаха на крака химна на България и на Обединена Европа.


По повод 68-та годишнина от края на Втората световна война историческо слово прочете председателят на организацията на ветераните в община Ботевград Цветан Николов, участник в Дравската епопея, отличен с 12 ордена, сред които 2 за храброст. Той направи кратка историческа ретроспекция на битките с участието на Българската армия. „Човечеството е водило повече от 1500 войни, но по своите мащаби и разрушения историята не познава друга като Втората световна война, в която участват 61 държави и която отне повече от 50 милиона човешки живота”, каза в началото на словото си Цветан Николов.


Поздравление към ветераните отправи кметът на общината Георги Георгиев. Той им пожела здраве и щастие и ги увери, че обществеността на Ботевград винаги ще засвидетелства своето уважение и преклонение пред техния героизъм. Георги Георгиев отправи и пожелание към младите хора в салона, което гласеше: „Никога да не преживявате ужаса на войната.”.


Тържеството продължи с едночасов концерт на група „Грамофон”. Изпълнителите поднесоха на публиката пъстър букет от популярни и обичани руски песни.


След концерта се проведе тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред Морената с имената на загиналите във войната жители на община Ботевград. В знак на признателност глави сведоха: кметът на общината Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, общински съветници, ветераните от войната, представители на фирми, училища, детски заведения, културни институции, партийни и неправителствени организации, кандидати за народни представители.