Очаква се тази година програмата „Старт на кариерата” да стартира в края на месец май 2013 г. До 17 май включително Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще събира заявки на работодателите по програмата за обявяване на нови работни места, за да стартира новата процедура. В края на месеца ще се приемат документи на кандидатите.


За реализация на програмата в Националния план за действие по заетостта през 2013 г. са осигурени средства за обезпечаване заетостта на 2 725 младежи, от които 2 000 новоназначени.


Основната цел на Програмата „Старт на кариерата” е увеличаване на заетостта на младите хора чрез повишаване на пригодността им за заетост. В целевата група са включени младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили висше образование и без трудов стаж по специалността.
Работодатели по програмата са министерства, агенции и техните териториални поделения, както и областни, и общински администрации. „Старт на кариерата” се реализира по квоти работни места за централните ведомства и по областите и общините.


Младежите се назначават в публичната администрация по трудово правоотношение за срок от 9 месеца. От Държавния бюджет се субсидира трудовото възнаграждение (за 2013 г. - 400 лв.) и допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда; дължимите вноски за сметка на работодателя за социално и здравно осигуряване.