В понеделник-21 април стартира програмата за висшисти до 29 години „Старт в кариерата”. 
Програмата “Старт в кариерата“ на социалното министерство е предназначена за младежи до 29 г., завършили висше образование през предходната или текущата година, които са регистрирани като безработни и нямат трудов стаж по специалността. Мотив за инициативата е специфичната позиция на младите хора на пазара на труда.
След завършване на своето образование мнозина са затруднени да си намерят работа по придобитата специалност.
В редица случаи работодателите отказват да ги наемат, тъй като им липсва трудов стаж и съответно подходящи професионални компетенции и трудови навици. От друга страна, младите са естествено адаптивни, усвоили са най-новото в областта на придобитата от тях професия, но не могат да го приложат. Същевременно, тъй като на пазара на труда се заявяват най-много места за хора без квалификация, току-що завършилите са принудени да се захванат с каквото и да е, за да имат някакъв стаж. “Старт в кариерата” дава шанс на младите хора в рамките на 9 месеца да натрупат трудов стаж и опит по своята специалност.
Според регламента работодатели могат да бъдат публични администрации - централни ведомства, включително второстепенните им разпоредители с бюджетни кредити и техните териториални поделения, областни и общински администрации. Одобрените младежи получават 250 лева заплата и полагащите се осигуровки.
От Бюрото по труда – Ботевград съобщиха, че вече разполагат с утвърдените квоти за работни места по общини. От Община Етрополе е заявена  една свободна длъжност за специалист по правно-нормативно обслужване и финансово-стопански дейности към дирекция „Финансово - стопански дейности” в администрацията.
Младите хора от Етрополе, които желаят да ползват посочената програма и търсят повече информация, могат да се обърнат към Бюрото по труда в града.