Останахме изненадани от пресконференцията на прокуратурата. Не може да си ходиш в печатницата и да си вадиш бюлетини, когато си поискаш. По най-бързия начин трябва да бъде свикано Народното събрание и да бъдат връчени мандатите за съставяне на ново правителство.

Това казаха от БСП на пресконференция. Тази сюжетна линия с подаването на сигнала, нарочно се раздува точно днес, от тези „достойни” прокурори, с цел отклоняването на вниманието, включително вчера, от исканото сваляне на имунитета на Цветан Цветанов , обясни Мая Манолова. Печатницата е собственост на общински съветник от ГЕРБ. Там се печатиха и бюлетините за президентските избори. Това е печатница, която се свързва с ГЕРБ и поръчките се нареждат от Министерския съвет, каза Мая Манолова. Снощи и аз бях подложена тормоз. В 23.30 часа започна да ми звъни телефона и така цяла нощ, без никой да говори отсреща. Ще сигнализирам прокуратурата. Ние сме подавали много сигнали за готвени и извършвани нарушения в изборния ден, каза Манолова и допълни, че тепърва ще се анализира колко от сигналите са се оказали верни. Аз с прокурори до неделя не бях говорила, обясни тя.

ГЕРБ прескачат всякакви законови граници. Техният стремеж е единствено да са на власт, дори и с цената на фалшифициране на изборите, убеден беше Михаил Миков. Държавата трябва да върви към нормализация. В момента се задават въпроси, за да се избегнат отговорите, каза още Миков. В момента не водим никакви консултации за правителство. Нека се свика Народното събрание и тогава ще преговаряме, обясни той.

Информация, че в печатницата в Костинброд ще се печат още бюлетини получихме на няколко пъти, каза Манолова. Имаше грешки и за бюлетините в Кюстендил. Там имаше печатна грешка и ПП ГЕРБ беше изписана като ПК ГЕРБ. Това говори, че тези бюлетини са отпечатани допълнително. Няма да коментирам как получих този сигнал, категорична беше тя.

Този случай и прецедент ще създаде нови предпоставки държавата да поеме по-сериозен контрол върху печатането на бюлетини, каза Петър Корумбашев. Има една-единствена политическа партия, която се оправдава, и се чувства засегната. За случая с тези бюлетини не съм чул друга партия да се оправдава – защо не се оправдават ДСБ, „Движение България за гражданите”, ДПС, допълни още Корумбашев.

С това законодателство в България се създават огромни възможности за манипулиране на изборите. Трябва ревизия и веднъж за винаги да прекъснем възможностите за фалшификация на изборите, обясни Михаил Миков. Категорично Изборният закон се нуждае от голяма ревизия, за да има честни избори в България.