От ГЕРБ са сезирали главния прокурор, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ с два сигнала за купуване на гласове, съобщава партийният пресцентър. Те са за схеми за купуване на гласове във Враца и областта, както и във Варна и региона.

Във Варна организатор на схемата е водачът на листата на ДПС за Трети МИР Йордан Цонев , се уточнява в информацията. Организираната група е работила на територията на четири района със силна концентрация на ромско население в крайморския град - "Аспарухово", "Владиславово", "Одесос" и "Младост", като целта е била да достигне до над 8000 избиратели. Според сигнала финансирането на групата е от нейния водач Йордан Цонев. Отговорник на групата за Варна е Вадет Сакаллъ, а за областта - Ерджан  Себайтин, според съобщението.

Разпределението на парите за купуване на гласовете е предвидено да стане в домовете на ръководителите, като Йордан Цонев е заявил, че финансирането го осигурява лично той, се посочва в сигнала. Във Враца за купуване на гласове е задържан Веселин Методиев с прякор Турчето, криминално проявен и лежал в затвора за кражби, посочват от ГЕРБ. Според анонимни източници у него са намерени списъци с имена и ЕГН на над 800 гласоподаватели от града. Наложена му е мярка "задържане под стража".

Сигналите са внесени в прокуратурата.