Партиите ДПС и ГЕРБ получават устойчиво най-голям процент от всички гласове в риск. Това е един от изводите на анализа на резултатите на парламентарните избори от октомври 2022, които Антикорупционният фонд (АКФ) представи и оповести през изминалата седмица. 


Според картата на България, публикувана на сайта на АКФ, на територията на Община Ботевград има 4 рискови секции: №32 - Новачене, №28 - Трудовец и двете секции в Литаково - номера 36 и 37.


Автори на анализа са политологът Марио Русинов от АКФ и д-р Никола Тулечки от сдружение „Данни за добро“. Той показва какво се е случило в 1738 рискови секции, които експертите на АКФ идентифицират след статистически анализ на резултатите от всички избори в периода 2013 – 2021, както и кои са новите секции в риск.


Секциите с по-висок риск от купен и контролиран вот се идентифицират на базата на индикатори като нетипично висока избирателна активност, нетипично висок резултат на партията победител в секцията, резки отклонения в избирателната активност, рязък ръст или спад в подкрепата за дадена политическа партия.


Целият анализ на Антикорупционният фонд ще откриете ТУК