За трета поредна година Исторически музей – Ботевград се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите”, която се отбелязва на 18 май. Програмата по този повод започна от 19 часа. Тя бе открита от директора на музея Тодорка Коцева. Последваха изпълнения на смесен градски хор „Стамен Панчев” под диригентството на Таня Цонкова и музикалния съпровод на Силвия Младенска. Първата песен, която прозвуча, беше химнът на Ботевград.
Програмата продължи с церемония по връчване на свидетелства на дарителите на музея. Тодорка Коцева обясни пред присъстващите, че даренията са направени от 3 май миналата година до този момент. „Ние уважаваме своите дарители. Затова решихме всяка година на този ден да изразим своята благодарност към тях. Първото свидетелство директорът на музея връчи на най-младия дарител – Светлин Йотов. Тя припомни, че през миналата година деветокласникът изработи сайт на музея. С този проект Светлин получи максимален брой точки на областния кръг на олимпиадата по информационни технологии.
Дарителите на музея са общо 23-ма човека. Сред тях са Владимир Иванов, дарил орден „Свети Кирил и Методий” – втора на степен, притежание на неговата баба Пека Младенова – заслужил учител, Иван Макаев, дарил отличието „Заслужил гражданин на Ботевград”, притежание на неговата леля Мария Милтенова – краевед, Стоян Михайлов, подарил авторски книги на музея.
„Обещавам, че на този музей ще направя още много дарения. Моята видеотека е една от най-богатите в България. Всичко, което съм съхранил през годините, е за поколенията на Ботевград”, каза о.з. Григор Григоров, който също е един от дарителите на музея.
За всички гости и дарители прозвучаха изпълненията на групата за стари градски и шлагерни песни „Пей, сърце” с ръководител Богдана Георгиева.
Тази вечер музеят ще бъде отворен за посетители до полунощ. Те могат да разгледат постоянните експозиции и временната изложба на част от даренията на музея. Също така могат да видят и компютърните презентациите, с които разполага Исторически музей – Ботевград.