Турският министър за митниците и търговия Хаяти Язъджъ заплаши българските превозвачи с Брюксел заради протеста им, който затвори границите между двете държави за два дни през изминалата седмица, пише в. Стандарт.

"Нашите очаквания от българската страна са занапред да не разрешава протести, които са в нарушение на обществения ред, на търговските взаимоотношения между двете страни. България е член на Евросъюза и очакваме Брюксел също да изрази необходимото отношение към този проблем", заявява Язъджъ. Според него страната му няма да се откаже от наложените на българските тирове изисквания, които според него са законни.

Така може да се окаже, че двудневната блокада от български ТИР-ове на границата с Турция при ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово не е дала никакъв резултат. Тя бе вдигната през нощта срещу събота, след като министърът на транспорта Кристиан Кръстев и заместник-валията на област Тракия постигнаха споразумение. Според официалните съобщения то удовлетворява исканията на протестиращите български превозвачи. "Става дума за устна договорка, което е несериозно, когато говорим за държавно споразумение", коментираха превозвачите ни. Въпреки това те признават, че до момента постигнатото споразумение се спазва и камионите ни преминават свободно през границата.

"Имаме обаче готовност за нова блокада, ако се окаже, че турската страна отново върне дискриминационните практики спрямо нас", заяви Петко Ангелов от Съюза на международните превозвачи. Според него браншът изчаква решенията, които ще бъдат постигнати между българския транспортен министър Кристиан Кръстев и турския му колега по време на срещата на транспортните министри в Германия във вторник. На 27 май предстоят и разговори между българските браншови организации на превозвачите и колегите им от южната ни съседка. "Надяваме се да се постигне съгласие по спорните моменти и да не се налага нова блокада на границите, от която губим всички", коментира още Ангелов.