Беше ми дадена думата като за слово, но днешният ден не е за тържествени слова. Има нещо различно в акустиката на залата в сравнение с юли 2009 година, няма ги и погледите отгоре, няма я еуфорията. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан .

Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира месията. Това е качествената промяна в парламента. Суверенът отрече модела Борисов-Цветанов, той гласува против ГЕРБ. Изборите на 12 май бяха за демокрацията и държавността. Победителят на тези избори е политическата нормалност, гражданите гласуваха за ново парламентарно мнозинство, което поставя ГЕРБ в малцинство и ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийно управление, заяви Местан.

По думите му изборният процес е опорочен със собствените бюлетини на склад. ДПС встъпва със самочувствието на партия, която преодоля центробежните течения на ГЕРБ. 36-те народни представители от ДПС свидетелстват за това. Нашата политическа биография се гради в името на държавността.

Според Местан задачата на парламента е да изведе страната от кризата. Първата стъпка е съставянето на кабинет, ДПС е за експертен кабинет. Нека сме коректни пред суверена, подкани Местан. Според него не може да се състави легитимен кабинет от провалилата се партия ГЕРБ. Останалите партии няма да го подкрепят.

Той призова ГЕРБ да върнат мандата веднага, не да го задържат за 7 дни, защото така губят ценно време. Защо са ви тези 7 дена, попита той ГЕРБ - за да купувате депутати, или за да буните социално недоволство. На никой не му отива да се държи като късния Кадафи и да прави конфликти, заяви Местан.

Още едни избори - това е алтернативата, а това ще е престъпно и срещу бизнеса, и срещу държавата, завърши Местан.