Партия ГЕРБ поиска проверка на дейността на министъра на финансите Пламен Орешарски заради изнесени данни за ощетяване на държавния бюджет с около 48 млн. лева. От ГЕРБ съобщиха, че тези данни били изнесени от бившия заместник-министър на финансите Георги Кадиев.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов каза в отговор на въпрос на Дарик, че очаква през август държавата да фалира. Владислав Велев попита Цветанов как ще коментира упоритите предложения на премиера Станишев Брюксел да прати на помощ експерти.

„Аз смятам, че това е поредния опит на премиера да си направи ПР в изтичането мандата на това правителство. Но всички ние видяхме какво направи това правителство. И какъвто и експертен персонал да ползват от Европа, аз смятам, че това по никакъв начин няма да промени състоянието на държавата”, каза Цветанов.

„Ние в ГЕРБ сме убедени, че България има необходимия административен капацитет, но най-важното е, че трябва да има политическа воля, за да се случи. В лицето на премиера за четиригодишен мандат лавинообразно нарастващото напрежение във всички сфери и области на управление – това са просто факти, които премиера няма как да обясни по никакъв друг начин, освен да излиза с предтекст, че би могъл да разчита на външни експерти”, допълни той.