"В живота всичко търпи промени. В програмните намерение, които бяха представени вчера са записани най - спешните мерки. Част от тях са с хоризонт 6 месеца. Краткосрочните мерки са направени така, че да обхващат един бюджетен период. Има и политики, за които са нужни поне  4 години, за да бъдат осъществени", заяви в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия Пламен Орешарски.

Припомняме ви, че Орешарски е предложен за министър - председател от БСП.

"Никога не се готвя за къс спринт. Аз мога да издържа много дълго", добави още той.

"За съжаление ситуацията в страната никак не е добра и при една такава ситуация има много тенденции, които трябва да се пресекат. Сред обществото ни в последните години има една нетърпимост и припряност. Аз се притеснявам от очакванията на хората. Няма как много бързо да се усетят позитивите", поясни Орешарски.

Относно предложението да има две тарифи за ток, той припомни, че те са съществували до преди няколко години. "Ние търсим изцяло социален резултат от тази мярка. То друг резултат не може и да има. Не може да се търси икономическа ефективност, защото няма такова нещо", разясни кандидатът за премиер.

Във връзка с АЕЦ "Белене", Пламен Орешарски заяви, че на централата трябва да се гледа като на икономика. "Ако разчетите на HSBC се потвърдят, трябва да продължи строителството на "Белене". Разумно е наистина да се актуализират разчетите, да се влезе в преговори с "Россатом относно техният иск", поясни Орешарски.

На въпрос кой ще бъде министър на енергетиката, Пламен Орешарски отговори, че ще се въздържи от коментари по тази тема. "Не са се обсъждали кадри. Все още е много рано, при положение, че първо трябва да се връчи мандата на ГЕРБ", обясни той.

"Състоянието, в което се намира икономиката в този момент е трудно и не може да се говори за каквито и да е цифри относно повишаването на заплатата. До края на мандата реалистично е да се говори, че минималната заплата ще стигне 450 лв.", заяви Орешарски и предупреди, че заплатата има и други функции и трябва да се внимава те да не бъдат нарушени.

Пламен Орешарски бе категоричен, че ще се спазва швейцарското правило при пенсиите. Той заяви, че дори, ако трябва ще се съкращават други разходи, но правилото ще бъде изпълнявано.

Относно обещанието, че ще бъдат намерени 250 000 работни места, Орешарски заяви, че то не е забравено и ще се прави всичко възможно, за да бъде осъществено.

Пламен Орешарски е готов да преговаря и с ГЕРБ, ако от партията изразят надежда да преговарят с него и да обсъждат предложенията му. По думите му, той се надява да получава подкрепа от депутатите на Бойко Борисов поне за важните решения, касаещи страната.

Относно дали ще си държи телефона в другата стая при срещи с важни хора, Орешарски заяви, че е изключително неприятно навлизането в личното пространство на даден човек. Той е категоричен, че трябва да се използват СРС - та за разкриване на престъпления, а не за "такива игрички".

"Винаги съм бил привърженик на максимата - трябва да се прави каквото трябва, а да става каквото ще", заключи Орешарски.