В навечерието на 24 май ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” - Ботевград отбеляза 5 години от откриването си и своя патронен празник. Събитието се състоя тази вечер в големия салон на читалище „Христо Ботев”, в присъствието на много гости, сред които кметът Георги Георгиев, зам.-кметът инж.Красимир Андреев, председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева, секретарят на Общината Цеца Иванова, представители на фирми, учебни и детски заведения, общественици, родители, ученици.


Тържественият спектакъл, озаглавен „Дом за мечти на децата”, започна с посрещане на училищното знаме. Чрез песни, стихове, танци и спортни умения талантливите ученици на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” изразиха своето преклонение и признателност към делото на светите братя, обичта си към родното училище и към българските традиции, желанието си да има повече доброта на света, стремежа си към знания и постижения в спорта. 


Поздрав към възпитаниците и учителския колектив отправи директорът на учебното заведение Даниела Николова. „2013 година е по-специална за нас, защото празнуваме 5-годишнина от откриването на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Като на филмова лента тези пет години преминаха неусетно за нас, белязани с много постижения в областта на обучението, спорта и изкуствата”, каза в началото на словото си тя. Даниела Николова припомни хронологията на първото учебно заведение, открито след демократичния преход в страната. То отваря врати на 15 септември 2007 година, като филиал на ОУ „Васил Левски”. Неговият праг тогава прекрачват 42-ма ученици, разпределени в три паралелки – два първи класа и един втори. На 24 май 2008 год. учебното заведение е преобразувано в основно и получава статут на самостоятелно училище, носещо името на светите братя Кирил и Методий. Днес в училището се обучават 267 ученици, разпределени в 14 паралелки от първи до седми клас. „Равносметката за тези пет години е пет пъти увеличаване броя на паралелките и седем пъти увеличаване броя на учениците. Това налага разширяване на учителския колектив всяка година. До момента за организацията и управлението на работата в училището отговаря един директор, а учениците се обучават от висококвалифициран преподавателски екип, подпомаган от педагогически съветник и ресурсен учител”, подчерта Даниела Николова.


Поздрав по повод юбилея на училището поднесе и кметът Георги Георгиев. Той също се спря на основните моменти от създаването и развитието на учебното заведение. Градоначалникът изрази задоволството си от спектакъла и честити празника на учителите, учениците и техните родители. „От името на Общинския съвет и на общинската администрация ще наградя училището с екскурзия в страната. Маршрутът и датата са по избор”, каза в заключение Георги Георгиев.
ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” получи много поздравителни адреси и цветя.    


Празникът на училището бе съпроводен с изложба на детски рисунки, подредени във фоайето на читалището. Под ръководството на своята учителка по рисуване Димитринка Томова, малките художници са нарисували икони, сградата на училището, историческия музей, училищния автобус, класните стаи. Във фоайето бяха поставени и стативи, на които всеки гост имаше възможност да напише пожелание към ОУ "Св.Св.Кирил и Методий".