15-годишното момиче, заради което eкип на Бърза помощ бе бит от пияна компания в столичния квартал “Овча купел”, ще бъде изписано днес от “Пирогов”.

Тийнейджърката попадна в болницата с цели 4,3 промила алкохол в кръвта в петък през нощта. Тя вече е в добро състояние и може да се прибере у дома, но поради възрастта й процедурата изисква за инцидента да бъде уведомена Държавната агенция за закрила на детето, обясниха от “Пирогов”, пише petel.bg.

Инцидентът повдигна наново темата за инкриминирането на нападението над медици, каквато идея имаше по време на предишния парламент, но тя така и не бе гласувана в пленарната зала. По-рано днес предложената за министър на здравеопазването от БСП д-р Таня Андреева също посочи такъв проектозакон като един от своите приоритети, ако заеме поста.

Инцидентът с линейката на Спешна помощ стана след повикване за пияно момиче, което било с диабет и в безсъзнание. Линейката се е отзовала на мястото само за 5 минути. Посреща ги обаче гневна компания, видимо употребила алкохол, и налита на екипа. Лекарят, медицинската сестра и шофьорът са повалени на земята с юмруци и ритници.

По ирония на съдбата нападнатият лекар д-р Красимир Йорданов е герой в българския филм “Последната линейка на София”, който тези дни участва на кинофестивала в Кан. Лентата разказва за трудната работя на спешните медицински екипи.