Порочната практика парите да следват депутата е едно от най-уродливите явления, които се появиха в предишния парламент. Формално тази практика може да бъде премахната чрез промени в Закона за политическите партии. Тези промени трябва да имат връзка и с промени в парламентарния правилник.

Това каза заместник-председателят на НС Мая Манолова, която е и председател на Временната комисия за изработване на проект за Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Днес тя проведе среща с граждански организации. Категоричното мнение на нашата парламентарна група е да внесем такива предложения и да ги гласуваме в зала. На практика така функционираше парламентарното малцинство на ГЕРБ, което си осигури необходимата подкрепа чрез покупко-продажба на депутати. Това не трябва да се случва повече, ако искаме ясни правила и авторитет на парламента, посочи Манолова. По думите й днес неправителствените организации са дали безценни идеи. Те имат много добри идеи и предложения за работещи решения както по отношение на качеството на законодателството, оценка на въздействието на внасяните законопроекти, така и по отношение на парламентарния контрол и възможността гласът на хората да се чува в парламента. Предложението за цялостен преглед на законодателството по определени теми и сфери е нова идея, която има резон. Тя трябва да се допълни с един преглед на съответствието на нашето законодателство с европейското и особено в случаите, в които в българското законодателство сме се престарали и сме заложили още по-сериозни изисквания, които на практика ощетяват българските производители, вносителите, износителите, заяви още Мая Манолова. Според нея ако искаме максимално да стимулираме българското производство и икономика, би могло да има либерализиране на режима през преглед на съответствието на нашето право с европейското законодателство.

Гражданските организации подкрепят нашите усилия за това парламентарният контрол да стане по-ефективен и да се динамизира чрез блиц контрол след заседанията на Министерски съвет, подкрепят предложенията за взаимодействие с НПО сектора и създаване на механизми, които да направят работещи предложенията на гражданските организации. Ще въведем правила, които да задължават парламентарните комисии да уведомяват за програмата си предварително, да допускат до своите заседания НПО и граждани, които имат конкретни предложени, обясни Манолова. Тя коментира, че етичен кодекс на народния представител е стара идея, която никой парламент не е реализирал досега и ще бъде обсъдена в парламентарната група.

Всяка идея ще бъде обсъдена и взета предвид. Мисля, че 90 процента от тях ще бъдат реализирани. Имаме желанието да работим по друг начин с гражданските организации и движения, да се отворим към проблемите на хората. Добре дошли са гражданските движения, организации и гражданите в парламента не само като посещения, но и като участие и сътрудничество в парламентарните комисии и в решенията, които ще взема пленарна зала. Този ден е знак, че вратата на парламента буквално е отворена за гражданските организации, завърши Мая Манолова.