Явно е, че сте се разбрали, ще има правителство, излъчено днес. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на дебатите за избора на нов кабинет. Наши съседи загубиха милиарди евро, а Румъния беше глобена със 700 млн. евро. Час по-скоро правителството трябва да отиде да работи, препоръча лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов иронизира Орешарски като каза, че се радва, че номинираният за премиер вече уцелва имената на министрите си. Аз съм човек, който дава доверие напред, надявам се, че тези които откровено не ги познавахте са добри професионалисти, каза Борисов. Времето в Европа е много тежко и държавите са пред срив. Надали има премиер в света, който не иска да вдигне доходите на хората, но не всички успяват, продължи лидерът на ГЕРБ.

Той се обърна към Орешарски с думите „Надявам се да сте разбрали, че финансовата криза бушува и трябва да приложите си всички умения и знания, защото няма да ви е лесно в компанията на тези партии. Пожелавам ви успех, кураж и много характер“.

Борисов обаче не скри и разочарованието си. „Ако бях на ваше място щях да намеря време да се срещна с първата политическа сила. Трябваше да ми се обадите и щяхте да получите моя глас. Нашата врата като партия е отворена към вас самия“, каза Борисов.

Репликите обаче провокираха Пламен Орешарски да вземе думата за лично обяснение. От уважение към вас няма да спомена нищо за вашите министри, как ги намирахте и с каква квалификация бяха. Благодаря и за съветите във финансовата сфера, каза Орешарски, който е преподавател в УНСС. Въпреки това той каза, че ще разчита на подкрепата на Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ реши отново да вземе думата, но за изненада на всички се извини, че не е споменал президента Росен Плевнелиев и патриарх Неофит в изказването си.