Нови словесни искри прехвърчаха по време на днешните дебати в НС за промените в закона за ДАНС. Депутатът от БСП Корнелия Нинова, заяви, че е получила документ от прокуратурата, който удостоверява, че не е извършила никакво престъпление. Вие сте тук в качеството на човек с единия крак в затвора, обърна се тя към Цветан Цветанов. Не можете да излизате тук и да се правите на съдник. Ще си потърся правата по съдебен ред, ако продължавате да злоупотребявате, закани се Нинова.

Христо Бисеров от ДПС призова депутатите от ГЕРБ да отидат в секретна секция и да прочетат документите от прокуратурата с искането за снемане на имунитета на Цветан Цветанов и тогава да му ръкопляскат. България няма да се командва от силови структури, продължи Бисеров. След като ГЕРБ падна от власт, България отново ще се превърне в демократична държава. Вие се страхувате от това, че вашата политическа полиция ще бъде разградена, че когато полицейщината в България престане да съществува, ГЕРБ няма да има хранителна среда, в която да съществува. България няма да бъде полицейска държава, добави Бисеров. Парламентът ще моделира българската държава. Властта няма да бъде в ръцете на двама души. Службите се създават демократично, парламентът ги контролира и никога силови премиери и вицепремиер не могат да злоупотребят със службите, каза депутатът от ДПС.

Разследващите функции на тази агенция ще бъдат факт. Някой го е страх от това, защото ще има орган, който ще го разследва. Срещу какво възразявате – срещу това, че една служба чиито шеф Флоров, е подсъдим? Шефът на Флоров какъв е? ДАНС ще стане служба от евроатлантически тип; тя ще работи както от областта на контраразузнаването, така и в трансграничната и вътрешната организирана престъпност. Подслушването няма да бъде в МВР. Това е следващата стъпка, която трябва да очаквате. Политическата воля ще бъде реализирана. България няма да се командва от силови структури. Парламентът ще каже кой да е министър, шеф на ДАНС, на службите, на СДОТО, добави Бисеров.

От своя страна Цветанов обяви от парламентарната трибуна, че новата тройна коалиция иска да изолира президента. Такова нещо не си е позволявал да направи никой през тези 23 години. Вие искате да обслужите организираната престъпност. Вашият лидер и партията ви бяха подслушвани по време на старата тройна коалиция. Защо не говорите за тези разговори, попита Цветанов. Отправяте обвинение към бивш служител на ГДБОП, който през целия си живот е дал всичко за държавата и за ЕС и гарантиране на партньорството с евроатлантическите служби. Вие казвате кой е подсъдим и обвиняем. Станимир Флоров към настоящия момент не е подсъдим и аз като бивш вътрешен министър не съм. Не сте в качеството си на обвинител, заяви Цветан Цветанов.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров се поинтересува, защо Цветан Цветанов още не си е подал заявление за снемане на имунитета. Колкото пъти излезе на трибуната, Цветан Цветанов лъже. Защо излъгахте, г-н Цветанов, че ще си свалите имунитета? Предстояло ви пътуване в чужбина. Да не би да смятате да бягате? Дължите това обяснение, заяви Сидеров. На какво основание продължавате да имате охрана от НСО? Колко струва вашата охрана на българските данъкоплатци? Ще предложим Сметната палата да направи одит на МВР, каза още Сидеров.