Двайсет ученици и трима преподаватели от държавното училище “Бартоломео Лоренци” в град Фумане, област Верона, Италия, участват в междуучилщния обмен с ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” – Ботевград. От днес те са на четиридневна визита в нашия град. Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и мед в учебното заведение. Приветствие към тях отправи директорът на гимназията Даниела Колева. „Много се радвам, че отново сме заедно. Надявам се да изживеете незабравими моменти сред нас, в Ботевград и в нашата страна”, каза тя.
Престоят на италианските гости е организиран по график и включва екскурзия до София и до Велико Търново, съвместни занятия с нашите гимназисти, свободно време с приемните семейства, в които ще бъдат настанени.
От ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” ще изненадат италианските ученици и ръководителите им със специален подарък. Всеки един от тях ще получи диск с филм за гостуването на гимназистите на партньорското училище в периода 22-26 март 2013 година.
По  време на пребиването си у нас италианските ученици ще отседнат в домовете на своите приятели от ПМГ. Ръководителите им ще гостуват на колегите си от гимназията.
Партньорството между ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” и държавното училище „Бертоломео Лоренци” датира от две години.