Драконовски мерки за ред и дисциплина ще си въведат сами червените депутати, за да осигурят кворум в зала.

Очаква се новите правила да бъдат приети на сбирка на парламентарната им група във вторник. Вътрешен правилник ще разпише допълнителни солени глоби за 5 неизвинени отсъствия от заседанията на Народното събрание, съобщава "Стандарт".

Депутатите бегълци ще отнасят и партийна санкция извън тази, която шефът на парламента им налага. Глобата ще се полага и ако избраникът се е регистрирал сутринта, но след това е излязъл тихомълком от зала. "Ако някой е решил, че може да си прави каквото поиска и кворумът не е негова грижа - да си оставя заплатата в партийната каса, ще даряваме парите", отсякли от "Позитано" 20. За всяко неизвинено отсъствие лептата ще е стотачка. Повод за глобите станала случката от миналия четвъртък, когато част от депутатите на БСП закъсняха и парламентът нямаше кворум половин час.

Всичките 84 депутати този уикенд се запознават с железните точки на вътрешния правилник. А според текстове от него ще трябва да пишат и писмени отчети за похарчените пари, които им се полагат за сътрудници, офиси и др. Подобен отчет ще се иска и от новия правилник на парламента, а той ще бъде публикуван и на сайта на Народното събрание. Червените избраници обаче ще минават двоен контрол - и пред парламентарната си група. Писмени отчети ще се правят и след срещи с избирателите в регионите, става ясно от проектотекстовете. Всяка седмица депутатите ще докладват на ръководството на групата и по какви теми са разговаряли с хората и колко срещи са провели.

Всеки законопроект ще бъде предварително обсъждан на заседание на групата и едва тогава ще се внася в деловодството на парламента. Червената фурия Корнелия Нинова ще отговаря точно за реда и дисциплината в зала.