Досегашният председател на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков ще бъде новият министър на вътрешните работи.

Той заема поста на подалия оставка на 13 април Румен Петков. Това са най-сериозните промени в кабинета на Сергей Станишев от създаването му през лятото на 2005 година.

Съветът на коалицията заседава в резиденция "Лозенец", за да реши окончателно структурните и персонални промени в кабинета.

Няколко автомобила с тъмни стъкла напуснаха резиденцията, предава агенция Фокус. В един от автомобилите бе зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. По-късно от сградата са забелязани да излизат Лютви Местан и Петър Кънев.

По неофициална информация ДПС и НДСВ ще сменят само един свой представител при рокадите. ДПС сменя земеделския министър Нихат Кабил, а новият ще бъде Валери Цветанов, който също е от квотата на ДПС. Цветанов досега бе директор на Института по почвознание и агроекология "Никола Пушкаров".

Военният министър Веселин Близнаков също ще се раздели с поста си като на негово място ще застане Николай Цонев - досегашен изпълнителен директор на Агенция "Социални дейности" към Министерството на отбраната.

Сегашният посланик на България в Германия Меглена Плугчиева е одобрена за новия пост вицепремиер, отговарящ за парите от европейските фондове.

Бившия кмет на Стара Загора д-р Евгени Желев ще е новият здравен министър. Той заменя проф. Радослав Гайдарски.

В свои интервюта за медиите Михаил Миков коментира, че за министър на МВР ще бъде поставен човек, който е следял отблизо случващото се там, но и човек, който има добра комуникация с парламентарното мнозинство, за да може да осигури силен гръб за промяна в законите. Миков обаче избягваше да посочва конкретна фигура.

Той описваше бъдещия министър като експерт, който да има политически усет и да провежда политиката на управляващата коалиция в сектора.

От своя страна премиерът Сергей Станишев твърдеше, че няма да се възползва от идеята председателят на Парламентарната група на Коалиция за България да застане на поста вътрешен министър, въпреки че определи хрумването като "оригинално".

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в Кула, област Монтана. Завършва специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Асистент и старши-асистент е в Юридическия факултет на университета.

Член е на БСП, на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, депутат е от Видин в 38-то Народно събрание. Член е и на комисията по икономическа политика и на комисията по правни въпроси и законодателство срещу корупцията.

По-късно Миков става зам.-председател на ПГ на Демократичната левица, член на ВС на БСП, депутат в 39-то НС, член на комисията по икономическа поликите и на комисията по правните въпроси, зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, депутат от Видин в 40-то Народно събрание и понастоящем председател на ПГ на Коалиция за България.