Изпълнителното бюро на БСП е препоръчало на вътрешния министър Румен Петков да отстрани временно от поста главния секретар на МВР Валентин Петров, докато прокуратурата се произнесе окончателно. Министър Петков е изразил готовност да поеме цялата отговорност за скандалите в МВР. Станишев обаче не уточни дали това трябва да се разчита като готовност за оставка, но допълни, че на Петков е възложено да изготви до 10 дни доклад с политически анализ на проблемите в системата на МВР през последните 18 години. Едва след това съветът на коалицията ще се събере и ще обсъди доклада на министъра.

По информация на ДАНС на министър Петков е била наложителна срещата с братя Галеви, тъй като те не са имали доверие на тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев. Бюрото ще оформи крайното си решение едва след докладите на ДАНС и прокуратурата.

Лидерът на БСП коментира и изявлението на депутата от БСП Татяна Дончева. Той бе категоричен, че не го смята за уместно. Смятам, че съм доказал, че мога да действам решително, когато се налага, каза Станишев и бе категоричен, че не приема да му се поставят ултиматуми.