Без нови инвестиции настоящата мрежова архитектура на Интернет ще достигне лимита на своя капацитет през 2010 година, твърдят от американския телекомуникационен гигант AT&T. Лидерът в телекомуникациите в САЩ предупреждава, че сегашните системи, които съставляват Интернет, няма да могат да се справят с нарастващото количество видео материали и генерирано от потребителите съдържание, което се качва в Мрежата.
Именно възходът на онлайн съдържанието се намира в центъра на драматичните промени, които засягат Интернет днес. Американската компания си ангажира с умопомрачителната прогноза, изнесена в silicon.com, че
за период от три години, считано от днес, 20 домакинства ще генерират повече трафик, отколкото цялата сегашна Мрежа.
Данните от проучванията на AT&T показват, че само за САЩ са нужни поне $55 милиарда инвестиции в нова инфраструктура през следващите три години.
Говорейки за нуждите в световен мащаб, от компанията посочват, че сумата скача на $130 милиарда, за да се подобри цялата Мрежа. Ако това не се направи, то през 2010 година ще се сблъскаме с изчерпването на физическия капацитет на Интернет. Телекомуникационната компания твърди, че
невижданата нова вълна на широколентов трафик ще се увеличи 50 пъти до 2015 година
В момента AT&T инвестира $19 милиарда, за да поддържа своята мрежа и за да засили нейния гръбнак.
По-голямото търсене на видео материали с висока резолюция (HD) ще увеличи още повече натиска върху инфраструктурата на Интернет. Като пример от компанията посочват, че на всяка минута в YouTube се зареждат по 8 часа видео. Много скоро обаче всичко ще стане HD, а видеото с висока резолюция е между 7 и 10 пъти „по-гладно” за широколентова връзка в сравнение с обикновения формат. Според предвижданията на AT&T,
видеото ще представлява 80% от общия трафик през 2010 година, докато сега е едва 30%
Интернет съществува благодарение на инфраструктурата, предоставена от група компании, предимно частни, което означава и, че Мрежата се ъпгрейдва и поддържа от частни инвеститори. AT&T смята, че правителствата не бива да се намесват в управлението на Интернет, без обаче да изразява несъгласие с термина „мрежова неутралност”.
Въпросният термин се отнася до разразилата се в момента кампания, призоваваща правителствата да издадат закони, които да не позволяват на ISP-тата да искат заплащане от доставчиците на съдържание, за да дават приоритет на техния трафик. Този дебат е много по-разгорещен в САЩ, отколкото в Европа, тъй като в Америка конкуренцията между ISP-тата е по-слаба.
Според създателите на съдържание, мрежовата неутралност трябва да се защити със закони, за да бъдат облагодетелствани потребителите и за равнопоставеност на целия Интернет трафик. Мрежовите оператори и доставчиците на услуги опонират с това, че Интернет вече не е равен за всички и, че съществуват различни видове трафик, като например VoIP, които изискват приоритет по подразбиране.