На редовното заседание на ОбС, което бе насрочено за вчера – 27 юни, кметът Георги Георгиев даде отговор на питанията, отправени от 11 общински съветници. Преди това той се извини на съветниците от групата на ГЕРБ, че „ще трябва да изтърпят отегчението за нещо, което е коментирано многократно в заседателната зала.”


На първия въпрос кметът отговори, че в началото на всяка година ОбС гласува числеността и структурата на общинската администрация и към момента общинските служители наброяват 117 човека, като 86 работят в Ботевград, а останалите в кметствата.


От отговора на Георги Георгиев по втория въпрос стана ясно, че общината има сключени договори за информационно обслужване с кабелна телевизия „Ботевград”, „Ботевградски вестник” и Ботевградски вести плюс”.
„Договорът ни с кабелната телевизия е на стойност 102 000 лева. Всяка година, в рамките на мандата, ние плащаме по 25 000 лева и малко отгоре за това, че тя ни предоставя своите технически възможности и ефир за общински новини и предавания. Имаме подписан договор да плащаме всеки месец по 1000 лева на двата вестника за обявления. Плащаме 60 лева месечно за поддържане на програма, която се ползва от отдела за административно обслужване. Плащаме годишна такса в размер на 17 978 лв.за поддръжка на софтуера в отдел „Местни данъци и такси”. Скъпа е програмата, но тя се ползва от 99 на сто от общините в България. Имаме договор за поддръжка на копирната машина. Плащаме според това колко листа преминават през нея в рамките на един месец – между 3000 и 5000 лева. Поддръжката на счетоводната програма струва 500 лева на месец”, каза градоначалникът.


По следващия въпрос Георги Георгиев цитира трите решения на Общинския съвет, с които дейностите по сметосъбиране и сметоизовзване са възложени на фирма „Еко ЕС Мениджмънт”. „Ако вие вземете друго решение, него ще изпълня”, допълни кметът. Той информира общинските съветници, че фирмата, която изгражда предприятието за рециклиране на отпадъци, е „зациклила около финансовото си състояние”.


Всички проекти, с които кандидатстваме за европейски средства, са получили предварителна подкрепа от ОбС. По време на заседанията се разяснява подробно какво ще бъде направено по съответния проект и на каква стойност е той”. Така отговори Георги Георгиев на четвъртия въпрос.


На питането, свързано с финансиране на капиталовите разходи през 2012 год. и първото полугодие на 2013г., кметът даде следния отговор: „За 2012 година са направени капиталови разходи в размер на 106 500 лева, от които 72 293 лева за разплащане по изграждане на ротондата, 20 000 за насипване на форума, 14 207 за благоустрояване на градинки. За 2013 година размерът на средствата за капиталови разходи, които вие сте гласували през месец февруари, е 199 400 лева. До момента от тях са изразходвани 89 730 лева. Всеки месец държавата ни превежда по 15-16 000 лева, които изплащаме на строителя на ротондата.”.


В отговор на въпроса, касаещ обществените поръчки, Георги Георгиев заяви: „Аз не мога да кажа колко обществени поръчки са проведени в община Ботевград от 2003 година до момента. Точна статистика по този въпрос има в сайта на Агенцията по обществените поръчки. По-голяма публичност от това не виждам. От тях само две са стигали до КЗК и са върнати от нея. И две са през тази година. Едната беше при възлагане на обществената поръчка за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води. Процедурата бе обжалвана от австрийска фирма, която не беше представила един документ. След това тя отново допусна нарушение, но не обжалва процедурата. Другата беше по доставка на някакви материали и облекла за изпълнение на проект за развитие на туризма на Божениши урвич. Мотивът на фирмата беше, че в състава на комисията не е имало електротехник и историк.
Всяка обществена поръчка се обявява по Закона за обществените поръчки. В последно време за председатели на комисиите, които провеждат обществените поръчки, назначавам хора от ОбС, които отговарят за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Не на последно място ще кажа, че аз съм мажоритарно избран кмет. Когато подписвам заповед, това означава, че подписва народът.”.
Георги Георгиев каза още, че няма нищо против в състава на комисиите да бъдат включени представители на граждански организации. Той допълни, че е назначил две комисии с по седем членове, които се ръководят от зам.кметовете Красимир Андрееев и Цанко Цанов. Те следят за качеството на строително-монтажните работи и състоянието и достоверността на финансовите сметки.


На въпросите, свързани с ротондата, кметът отговори: „Месец май 2006 година проведохме обсъждане по проекта на ротондата, като преди това бях разпоредил на секретаря да постави кутия до входната врата на общината, в която живеещите в Ботевград да се произнесат дали трябва да запазим дупката, или да пристъпим към реконструкция. Над 400 човека заявиха, че са против дупката. След това проведохме обсъждане на идейния проект. В периода май-юни 2006 год. с решение на ОбС се отпусна сумата от 42 000 лева за изработване на нов проект. Този проект беше внесен за обсъждане в ОбС. Три, четири или пет са решенията на местния парламент, които са последвали във връзка с ремонта на тази централна градска част и така наречената ротонда. Поставя се и въпросът има ли одобрен ПУП за градски форум и кога е приет. Има, приет е през 1979 год.”.


Кметът добави, че автор на проекта на ротондата е Архитектурна строителна асоциация с управител арх. Калин Тихолов. Проектът се изпълнява от софийската фирма „Р.С.Инженеринг”.
„С решения на ОбС е отпусната сума от 722 000 лева за изграждане на ротондата и пространството около нея”, каза още Георги Георгиев.


Дадените отговори не бяха подложени на разискване. Според адв.Стоян Стоянов това не се позволява от Правилника за работа на ОбС.


В началото на заседанието обаче председателят на местния парламент обяви, че думата ще бъде дадена на един от вносителите, и това ще бъде д-р Марияна Горгачева, тъй като първа е положила подписа си под поставените въпроси. Тя трябваше да изрази мнение дали отговорите на кмета са изчерпателни, или не. Вместо на д-р Горгачева, думата беше дадена на трима общински съветници от ГЕРБ – Евгения Иванова, Йордан Йорданов и Радослав Наков. Общото в изказванията им бе, че опозицията превръща заседанието в цирк, като поставя въпроси, които са обсъждани на предишни сесии. Тримата напуснаха заседанието, последвани от останалите съветници от ГЕРБ.


Питанията на общинските съветници трябваше да бъдат поставени като последна точка в дневния ред на вчерашното заседание. По предложение на председателя на местния парламент Йорданка Лалчева те станаха първа точка, което не е традиция в ОбС. Това също породи съмнения у опозицията, че провалът на сесията е бил предварително режисиран.