Кметът Георги Георгиев и Мария Лазарова – началник отдел "Финансово управление и контрол" при Министерството на околната среда и водите, положиха първата копка за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Ботевград. Преди това отец Николай от с. Врачеш отслужи тържествен водосвет.
„С подписването на договора за финансиране и изграждане на новата пречиствателна станция за отпадни води, ние решаване поредния, може би най-голям, екологичен проблем на нашата община – овладяването на всички отпадни води, които през последните 20 години замърсяваха коритата на нашите реки. След изпълнението на този проект Ботевград наистина ще се превърне в една европейска община. Защото една община, която е решила проблемите с пречистване на водите и с битовите отпадъци, може с основание да се нарече европейска”, каза кметът Георги Георгиев на церемонията по полагане на първа копка. Той благодари на Министерството на околната среда и водите за съдействието и пожела на изпълнителите да строят бързо и качествено.


От своя страна Стефан Дасколов – представител на Консорциум „ЕРС-Хидро”, който ще изгражда пречиствателната станция за отдарни води, обеща, че в рамките на следващата календарна година обектът ще бъде завършен предсрочно, в рамките на следващата календарна година. 


Мария Лазарова поздрави общината за успешната реализация на проектите по програмата „Околна среда”.
„Уважаеми господин кмете, пожелавам Ви на първо място - търпение, защото реализацията на този мащабен инфраструктурен проект ще се окаже едно огромно предизвикателство за Вас и за жителите на Община Ботевград.
Уважаеми жители на Общината, сега ще се наложи да прескачате изкопи, ще се наложи да бъде спирана водата, но трябва да проявите малко търпение. Защото това ще бъде за по-добро и ще има значим ефект за Вас, за Вашите деца и за подобряване на Вашия живот”, каза Мария Лазарова. Тя пожела всички средства, отпуснати по договора за безвъзмездна финансова помощ от ОП „Околно среда”, да бъдат изхарчени по най-добрия начин, както и по-малко премеждия – технически и процедурни, при реализацията на проекта.


На церемонията по полагане на първа копка присъстваха депутатите от ГЕРБ Владислав Горанов, Светлин Танчев, Даниел Георгиев и Ирена Коцева, Спиридон Александров – началник отдел „Мониторинг и докладване” при Министерството на околната среда и водите, и други гости. 


Изграждането на пречиствателната станция за отпадни води се финансира по Оперативна програма „Околна среда”. Общият бюджет на този проект е 20.1 млн. лева, от които 15.3 млн. лева са от европейските фондове. Размерът на националното финансиране е 3.8 млн. лева, а останалите средства ще бъдат осигурени от общинския бюджет.


Новата пречиствателна станция ще пречиства отпадните води на Ботевград, Врачеш, Трудовец и Зелин за 50 години напред. Част от този проект е изграждане и на около 3 километра канализация в североизточната част на Зелин.
Пречиствателната станция ще бъде изградена върху терен с площ 40 декара, който се намира близо до старото сметище.