Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, кметът на Ботевград Георги Георгиев, кметът на Правец Никола Нитов и кметът на Етрополе Богомил Георгиев направиха първа копка и прерязаха лентата за изграждане на регионална система за управление на неопасни битови отпадъци в местността Саманлия, община Ботевград.
“Поздравявам ви за отговорното отношение към въпросите, свързани с околната среда. Много общински власти изграждат само обекти, които се виждат, които са предизборни, а кметовете на Ботевград, Правец и Етрополе имат отговорното отношение и за обекти, които ще направят нашата околна среда по-чиста. Тук ще припомня една стара индианска поговорка, която гласи “Ние не сме наследили природата от нашите бащи, а сме я взели назаем от нашите деца”. Този пореден проект, свързан с околната среда на община Ботевград в партньорство с другите две общини, е доказателство, че вие мислите за бъдещето”, каза министърът на околната среда и водите.
Обръщение към гражданите и гостите на града направи и областният управител на Софийска област Красимир Живков. “Днешната първа копка е доказателство, че в Софийска област има регионална политика за управление на отпадъците. Тя е резултата от един много дълъг и упорит труд. Тук е мястото да благодаря на министъра на околната среда и водите и на кметовете на трите общини за това, че намериха общ език и бяха разрешени всички проблеми, за да може да стартира успешно системата за управление на отпадъци в този регион”, каза Красимир Живков. Той подчерта, че системата за управление на отпадъци, която предстои да бъде изградена, е устойчива и отговаря на всички европейски директиви за опазване на околната среда.
Благодарност към министъра на околната среда и водите отправи и кметът на Ботевград. “За разлика от Вашите предшественици, Вие си спазихте обещанието, че през тази година ще започне изграждането на системата за отпадъци. Вие и Вашият екип много ни помогнахте, като създадохте необходимата организация за корекция на всички пропуски в проекта, за да няма забележки по него и да бъде гарантирано финансирането му, каза Георги Георгиев. -Аз Ви уверявам, г-жо министър, че ще разходваме парите целесъобразно и по предназначение. И понеже виждам, че има представители на други организации, които изразяват мълчаливо несъгласие с проекта за изграждане на ново депо, искам да уверя и тях, че ние ще направим така, че на това място да има хубава природата, като тази на таблото, на което са изписани техническите данни на новото депо”, допълни той.
Първата копка за изграждане на регионалното депо бе осветена и благословена от отец Борис.
Да припомним, че проектът за изграждане на регионалната система е на обща стойност 17.5 млн.лв., от които 14.5 млн. са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”, а 3 млн. ще се осигурят от общината. Строителството трябва да приключи до март 2012 г.