Списание „Форбс” обяви първата за България селекция „30 под 30”. Тя представлява списък на 30 талантливи млади българи под 30 години с най-голям потенциал за развитие и перспектива да се превърнат в зрелите лидери, които ще променят България. Сред тях са предприемачи, представители на образованието, на изобретенията и науката, на разработването на он-лайн игри и приложения, спорта, културата и медиите.


Радостен е фактът, че в първата класация на престижното списание за България е 26-годишният ботевградчанин Явор Иванов. Той е завършил ОУ „Васил Левски” в Ботевград. След това продължава образованието си в ПГ по КТС в Правец. В момента е студент в Техническия университет в София. Има собствена компания в столицата, която се развива успешно.


На въпроса на botevgrad.com как е попаднал в класацията на Форбс, Явори Иванов отговори: „Най-точен отговор може да дадат от  Форбс. Аз мисля, че съм попаднал поради две неща – „Ксениум” и Svejo.net. Заедно с моя приятел Станислав Божков започнахме със Svejo.net още в студентски град. Тази идея се превърна в реален проект, а няколко месеца по-късно – в компания, която днес наричаме „Ксениум”. Тя е една от успешните компании на българския пазар. Все още носи технологичния дух, който създадохме със Станислав.  Svejo.net е он-лайн медия, но също така е една невероятна софтуерна платформа, претърпяла много промени. На българския пазар не съществува друга подобна.”.


Победителите в първата селекция на Форбс за България „30 под 30” бяха обявени на официална церемония, която се проведе в края на миналия месец.


„Церемонията бе кратка и стегната, точно това, което очаквах. Беше много приятно. Видях както познати за мен лица, така и много нови. Това е едно много хубаво за България начало и ще се радвам да продължи. Няма да скрия, че бях изненадан, че Форбс България пускат подобна класация. Още повече ме изненада фактът, че съм поканен на церемонията по награждаването и съм един от 30-те. Това е един хубав жест от страна на хората в бранша в България, който показва, че нещата, които съм сътворил, са значими. Определено ме вдъхновява да творя повече”, сподели Явор Иванов.


Селекцията на Форбс „30 под 30” е направена съвместно от редакционния екип и независимо жури от изявени експерти от различни сфери. Задължителен критерий за финалната селекция бе всеки един физически да е в България (с изключение на спортистите). В чужбина има десетки хиляди млади българи, които правят наука, бизнес, развиват себе си, но променят основно други общества. Целта на българската селекция „30 под 30” на Форбс e да представи онези таланти, които променят страната ни тук, поясняват от редакционния екип пред националните информационни агенции.