България заема 5-о място в каласацията на страните с най-качествен широколентов интернет в света. Това показва новото проучване на Университета в Оксфорд и Факултета по приложна икономика в Университета в Овиедо, съобщиха от "Сиско", компанията, която спонсорира проекта. Миналата година България е била на 16-о място в същата класация.

Страната ни прави серизен напредък по отношение подобряване качеството и бързината на връзката към глобалната мрежа. България се нарежда в топ 3 на страните, където са осъществени най-много промени с цел подобряване качеството на високоскоростния интернет. Според провелите проучването това се дължи на разширяването на оптичните и кабелните мрежи в големите български градове.

София пък е окупирала 10-тото място в класацията на градовете с най-качествен широколентов интернет на планетата. Първото място в това подреждане е заето от японския град Йокохама. Челната десетка на това класиране е доминирана предимно от азиатски градове, но има и два шведски представителя, както и литовския Каунас. Въпреки тези резултати България изобщо не фигурира в топ 10 на страните-лидери по използването на високоскоростен интернет.

Причината е, че разпространението на интернет в страната ни все още е сравнително ниско. Лидер в общата класация е Южна Корея, където 97% от домакинствата ползват интернет. Данни за степента на проникване в България няма. Южна Корея и и лидер в класацията за най-висококачествен широколентов интернет.