Членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори на партията разпространиха до медиите декларация, с която обявяват, че започват поетапно прекратяване на членството си в ПП ГЕРБ и пристъпват към създаване на нов политически проект. Контактната група, подписала декларацията, е в състав: Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Костадин Хаджигаев, Емил Димитров.
В декларацията се казва: През последните години ПП ГЕРБ беше овладяна от хора, непритежаващи съвкупността от морални, политически и професионални качества, изисквани и очаквани от обществото. Вследствие на това каузата ГЕРБ беше компрометирана. Обявените принципи и цели за открито управление, за прозрачност и морал в политиката бяха погазени и подменени с преследване на частни интереси. В употреба бяха наложени методи и средства, срещу които трябваше да се борим. Партията беше използвана като ракета–носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта. Стигна се до там, човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления, да продължава да бъде заместник–председател на ПП ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност. Идеята ГЕРБ беше приватизирана, а ПП ГЕРБ няма нищо общо с партията, която беше създадена на 03. 12. 2006. Днес тя отблъсква с арогантността и неадекватното си поведение, с ширещата се посредственост, с липсата на демократичност.”

”Не е предателство да си тръгнеш с вдигната глава, след като си казал какви са проблемите и не са те чули„ – заяви Емил Димитров пред агенция „Фокус” днес.


„Поставяни са въпросите пред лидера на ГЕРБ и неслучайно имаше разговор с него след първото писмо. Той имаше възможност да вземе отношение. След като така е преценил, това си е негово решение”, подчерта Емил Димитров.

„Пожелавам успех на новата формация. Въпреки че направих опити да намеря консенсус в партията, явно желанието да работят самостоятелно и да реализират знанията и уменията си е по-силно. Така че единственото, което мога да им пожелая, е успех. Това се посочва в изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, по повод декларацията на напускащите ПП ГЕРБ, разпространено от пресцентъра на партията.