Емил Димитров: Аз съм си подал заявление за напускане на ГЕРБ още преди номинациите за депутати за новия парламент


Членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори на партията разпространиха декларация до медиите, че започват поетапно прекратяване на членството си в ПП ГЕРБ и пристъпват към създаване на нов политически проект, "отговарящ на повика на времето".
Контактната група, подписала декларацията, е в състав: Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев, Емил Димитров.
В декларацията се посочва, че през последните години ПП ГЕРБ е била овладяна от хора, непритежаващи съвкупността от морални, политически и професионални качества, изисквани и очаквани от обществото.
Вследствие на това каузата ГЕРБ беше компрометирана. Обявените принципи и цели за открито управление, за прозрачност и морал в политиката бяха погазени и подменени с преследване на частни интереси. В употреба бяха наложени методи и средства, срещу които трябваше да се борим. Партията беше използвана като ракета–носител за заемане на постове и облагодетелстване от властта, се казва още в документа.
Стигна се до там, човек с повдигнати обвинения за сериозни престъпления, да продължава да бъде заместник–председател на ПП ГЕРБ и по този начин да се представя като мерило за почтеност. Идеята ГЕРБ беше приватизирана, а ПП ГЕРБ няма нищо общо с партията, която беше създадена на 03.12.2006-а. Днес тя отблъсква с арогантността и неадекватното си поведение, с ширещата се посредственост, с липсата на демократичност, пише в декларацията.
Подписалите се заявяват, че са разочаровани "от неспособността на ръководството на партията да види реалностите и от отказа на председателя да предприеме необходимите мерки за възстановяване образа на ПП ГЕРБ като партия на промяната".
В отвореното писмо, което членове на ГЕРБ изпратихме на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ясно казахме, че не можем да бъдем в партията, когато реално Цветан Цветанов я ръководи. Като човек с поне засега едно, но бъдещо второ повдигнато обвинение, не смятаме, че той вече е факторът, който ще може да ръководи партията, защото на Борисов не му се занимава с партийна дейност, заяви бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров пред  „Фокус”.
От утре в цялата страна ще започне поетапно напускането на членска маса от партията. Надявам се, че този процес ще продължи дотогава, докато не се разбере, че действително голяма част от членската маса, а и от симпатизантите на ГЕРБ, мислят по начина, който сме изразили в отвореното писмо и декларацията”, обясни Петров.
По думите му това, което до този момент убягва на Борисов, е, че структурите не са така единни, както изглеждат. Има събрано напрежение от много време. Цветанов не е личността, която може да ръководи тази партия, въпреки репликата на Борисов, че Цветанов е моторът, каза още бившият депутат.
Той обясни, че ще участва в създаването на нов десен проект. „Смятам, че ще бъде достатъчно силен от гледна точка на това, че имаме хора, които стоят зад нас. Ще намерим нови хора, публични хора, млади хора, достатъчно професионално ангажирани, експерти в отделни области, за да покажем, че в България все още има достойни хора, които могат да бъдат носители на ценностна система, зад която да застават много хора”, допълни Иван Петров.
След декларацията ще последва поетапно напускане на бивши, настоящи и редови членове на ГЕРБ, посочи и бившият депутат от партията Емил Димитров. „Критиките сме ги коментирали дълго време помежду си и винаги съм считал, че са вътрешнопартийни проблеми, но те вече са надпартиен проблем – освен за партията, и за държавата. Считаме, че те са основният проблем”, добави той.
На въпрос - кои са министрите, които подкрепят декларацията, Димитров каза: „Ще ги научите на следващ етап, когато обявим какви са последващите стъпки”. „Тези изводи са натрупани с времето и катализираха със загубата на 600 000 гласа на самите избори. Аз съм си подал заявление за напускане на ГЕРБ още преди номинациите за депутати за новия парламент. Подал съм го по същите мотиви, които сега са в декларацията”, обясни Емил Димитров.


/dnes.bg