На редакционната поща на botevgrad.com днес се получи Декларация, изпратена от политическите сили в Ботевград - АБВ, ВМРО, АТАКА, ДСБ и Реформаторски блок, ДПС и МК ГДБОП. Тя е в подкрепа на Цветан Цолов, Еленко Иванов и Филип Филипов, които бяха изключени от групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет - Ботевград.


Публикуваме пълния текст на декларацията:


ДЕКЛАРАЦИЯ 


Уважаемо ръководство на ПП ГЕРБ - Ботевград, ние, долуподписаните представители на местните структури на политическите партии и коалиции на територията на община Ботевград, се обръщаме към Вас, за да припомним, че: по време на местните избори през 2015 г. в община Ботевград практически всички местни партии и коалиции се обединихме в обща антикорупционна коалиция срещу добилия национална известност феодален модел на управление на общината, представлявана от тогавашния кмет Георги Георгиев. След категоричния вот на ботевградчани, с който беше сложен край на 12-годишното скандално „царуване“, бяхме сигурни, че този модел повече никога няма да се завърне в изстрадалата ни община.


Както очаквахме, бързо започнаха да изплуват и подводните камъни, завещани от предишното управление: над 10 милиона финансови корекции и удръжки по евро-проекти, стотици хиляди неплатени задължения по отчисленията за депото, общинското В и К дружество - в технически фалит с почти 2 милиона задължения, тотално съсипани общински предприятия и фирми - в процедури по несъстоятелност или работещи, трупайки загуби и задължения. 


Когато всички граждани на общината очакваха да се раздаде справедливост и отговорните за това незавидно положение да понесат своята отговорност, бившият кмет и неговата група изведнъж се оказаха - първоначално в негласна, а съвсем скоро – в неприкрита и явна коалиция с част от групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Безброй са примерите, с които това „мнозинство“ се опитва да бламира работата на общината, но най-очевадните от тях са: 


- бойкотът срещу В и К реформата, която на национално ниво е подкрепяна от управляващата партия ГЕРБ; 


- съвместният избор на председател на ОБС /след напускането на Мартин Тинчев/ от групата на бившия кмет; 


- съвместният бойкот на заседанията, съвместните излизания по време на заседания, саботирането на всички важни докладни, свързани с отпускане на средства за благоустрояване, ремонт и изграждане на В и К мрежи и т.н. 


Ние, лидерите на основните политически партии и организации в Ботевград, заявяваме своето удивление, че ръководството на ПП ГЕРБ се прави, че не вижда и тотално неглижира този факт, като вместо да се сложи край на това нездраво „политическо партньорство“, изгони позорно от групата си тези, които алармираха за настъпилите задкулисни договорки. Длъжни сме да заявим пред ботевградската общественост и пред Вас, че за нас Филип Филипов, Цветан Цолов и Еленко Иванов са дълбоко уважавани общински съветници, които работят съвестно и професионално за доброто на Ботевград и общината. 


Призоваваме ръководството на ГЕРБ да разтури новосъздадената коалиция с ОББО в ОбС - Ботевград и да отговори на въпроса: Защо вместо да изпълнява предизборните си обещания, местното ръководство се зае със задачата да реабилитира и осигури политически чадър на бившия кмет Георги Георгиев, вместо да помага на новото управление в усилията му да възстанови нормалното функциониране на общината и да работи за нейното добруване. 


Декларацията е подписана от представители на АБВ, ВМРО, АТАКА, ДСБ и Реформаторски блок, ДПС и МК „ГДБОП“.