Роденият в Ботевград художник Величко Коларски открива  днес своята юбилейна изложба. Тя е  посветена на 85-та му годишнина. Експозицията ще бъде открита в 18.00 часа в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6.
 Величко Коларски е завършил Художествената академия през 1952 г. Срлед това е бил завеждащ отдел „Съвременно българско изкуство” в Националналата художествена гаелрия. Научен сътрудник в Института по култура в БАН.
Като живописец твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта. Има 12 самостоятелни изложби в София и страната. Негови картини са притежание на НХГ, СГХГ, както и на колекционери  у нас и в чужбина – САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия и др.


Жизнен, работещ художник, той предлага на зрителя ретроспекция на своето творчество в шейсет живописни платна, в които властва пейзажът. Творбите са рисувани в последните 40 години. Известен майстор в жанра, който и до днес го привлича най-силно, Величко Коларски пресъздава природата с цялото й многообразие от състояния и цветове. Пейзажите, въпреки естественото звучене, не са рисувани от натура. Те са обобщаващи, имагинерни, повече състояние отколкото образ от реалността. Къщи, сякаш пораснали сред дърветата, говорят за копнеж по единение с природата, за хармония и покой.