В тефтера са ме посочили за цигари, но са изпуснали за слънчевото затъмнение...


Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, чието име изплува от тефтерчето с подготвяните за "отстрел" неудобни фигури, е бил в открит конфликт със зам.-шефката на парламентарната група на партията Искра Фидосова. Както БЛИЦ съобщи, Димитров е споменат в дневника на Филип Златанов - ексшеф на Комисията за конфликт на интереси, който е обвиняем за престъпления по служба. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов огласи днес пред медиите част от записките на Филипов.


През февруари Емил Димитров е бил записан в тефтера, че трябва да се удари, а през март има текст: "Е.Димитров - да не се бърза с цигарите". На 4 април излиза решението срещу него за конфликт на интереси. Той е обвинен, че е прокарвал лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча и в Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.


По-късно същия месец бившият депутат обяви публично, че е извел семейството си в чужбина, защото е чувал за структури в МВР, които изпълняват мокри поръчки. Тогава той подчерта, че няма доказателства за това, че заплахата за него идва директно от бившия вицепремиер Цветан Цветанов, но има съмнения, защото той бил "изключително отмъстителен човек".


Ето какво каза Емил Димитров пред БЛИЦ по повод днешните разкрития в тефтерчето:


- Г-н Димитров, името ви се появи в тефтерчето на Филип Златанов като човек, който трябва да се удари...
- Аз още преди една година и за втори път преди половин година публично казах, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова си създадоха тази комисия (б.р.-Комисията за конфликт на интереси) за разчистване на икономически и иполтически сметки и продължавам да го твърдя. И всичко което твърдя, се потвърждава.


- Какво точно се потвърждава?
- Когато за първи път имаше сигнал срещу мен, казах и повтарям, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова създадоха тази комисия и  кадруваха в нея за разчистване на сметки. Надявам се, че в тефтера не става дума за певеца Емил Димитров, който почина отдавна.


- В тефтера се посочва, че ударът е за цигарите...
- И за слънчевото затъмнение бяха пропуснали


- Вие казахте, че извеждате семейството в чужбина заради страх от МВР. Къде е сега семейството ви?
- В момента е спокойно.


- Вероятно и покрай тази история бяхте изпаднали в паника?
- Никога не изпадам в паника, но имах обосновани предположения, че ми се готвят по-драстични неща.


- И вече няма такава опасност?
- Не казвам, че няма, но към момента считам, че е по-спокойно. Но не искам да се връщам назад.


- Вие самият драстично подходихте към предположенията с това извеждане на близките ви. Защо?
- Тези, който говорят публично, са неудобни. И почват да им се случват такива неща.


- Ами от тефтерчето излиза, че И.Ф. коли и беси и казва кой да бъде ударен. Пише: "Първо трябва да се съгласува с И.Ф....
- (Смее се.) Не съм виждал тефтерчето, колеги ми се обадиха. Аз нямам повече коментар, то си е написано точно и ясно.


- Вие имате ли наблюдение специално да ви е нарочила?
- Ние си бяхме в открит конфликт на база на принципни постановки. Този конфликт не е бил тайна никога.


- За какво точно?
- За гласуване на текстове в законите, които противоречат на всякакъв минимум морални норми. За това, че лъжеше колегите, че е съгласувала всичко с Борисов, за безпринципност и т.н.


- Влизали ли сте в открит конфликт с г-жа Фидосова, за да ви низвергне така?
- Един от последните беше, когато в Закона за устройство на териториите бях предложил да се махнат сергиите с гащи и други преоценени стоки от националните курорти, за да не ги загрозяват. Тя тогава убеди Борисов, че това е забрана за всички сергии в България и успя да остави грозна цялата страна.


- Обиждала  ли ви е директно?
- Не смееше с мен да прави такива неща.


Източник: Диана МИЛЕВА,Агенция БЛИЦ