Националният отбор на България за юноши до 18 години стартира с тежка загуба участието си на Европейското първенство за Дивизия А, след като отстъпи от домакина на надпреварата Латвия с 57:85 в среща от група "С".


Единственият баскетболист в селекцията на Георги Младенов, който записа двуцифрен точков актив бе лидерът на тима Александър Везенков, който отбеляза 24 точки, а освен това, овладя и 17 борби. С по 9 точки са Ангел Пейчинов и Румен Василев.  Със 7 точки е баскетболистът на Балкан Филип Каменов, който игра 16 минути.


Домакините започнаха вихрено двубоя и без особени проблеми успяха да стигнат до двуцифрена преднина, но в заключителните 120 секунди на първата част нашите момчета се вдигнаха на щурм и успяха да скъсят изоставането си до 20:24. До почивката латвийците отново поеха пълен котрол върху мача, като не оставиха никакъв шанс на българите и логичното се случи – разликата в полза на Латвия отново стана двуцифрена на почивката – 51:35.


През второто полувреме младите „лъвчета” не успяха да налучкат верния ритъм на игра, като всеки опит на Везенков и компания за обрат биваше умело париран, а в отговор домакините продължаваха да трупат преднина.


Така след 30 минути момчетата на Жоро Младенов вече изоставаха с 47:69, а в края на мача положението вече беше трагично и разликата скочи до 28 точки – 57:85.


Днес от 14.00 ч. България играе с Италия, която в първия кръг загуби от Испания с 61-88.