Със свое Решение от 19 юли 2013 година Ботевградски районен съд потвърди, че поземлен имот с площ от 1635, 80 кв.м, който се намира на площад „Незнаен воин” №6 и участва в УПИ I – За административни, делови и културни дейности, и паркинг в кв.65 по регулационния план на Ботевград, е държавна публична собственост, предоставена за управление на Министерството на отбраната – ищец по делото.


Фактите сочат, че имотът е придобит на основание договор за дарение, обективиран в нотариален акт за дарение от 1934 год. С Указ-закон на царя от 5 април 1939 год. теренът е предоставен на Ботевградското гарнизонно офицерско събрание, след което държавата го дава за управление на Министерството на отбраната.
Съдът приема, че до момента няма издаден акт за държавна собственост за процесния имот с оглед заключението на приетата по делото съдебно-техническа експертиза, изготвена от вещото лице, което страните не са оспорили.


Правораздавателният орган намира, че ответникът – община Ботевград, не е собственик на имота, съгласно приложения Акт за частна общинска собственост №271 от 20.03.2001г.
Ответникът не е придобил собствеността върху имота и по давностно владение, тъй като не е осъществен състава на чл.79, ал.1 от ЗС, а именно непрекъснато владение в продължение на десет години. От 1948 година имотът се управлява, стопанисва и поддържа от служители на МО.


Не е осъществен фактическия състав на посоченото основание, на което ответникът се позовава, че е придобил собствеността върху процесния имот, т.е. процесният имот не е станал частна общинска собственост на основание чл.2, ал.1, т.4 от Закона за общинската собственост /в ред. ДВ, бр.96 от 1999г./, според която „парцелите и имотите, придобити чрез отчуждителни  производства до 1 юни 1996г., предназначени за жилищно строителство, обществени и благоустройствени мероприятия на общините”, тъй като той е държавна собственост, застроен със сграда - Военен клуб - също държавна собственост. Посочената заповед № ДИ-208/11.12.2000г. на Областния управител на Софийска област за отписване на имот – държавна собственост, и предаването му на община Ботевград не се отнася за процесния имот, който не е актуван като държавен с АДС № 116/30.01.1997г. В този смисъл е  писмо от областния управител на Софийска област от 30.04.2008г. Освен това от приложеното по делото копие от писмо с изх.№ 0600-133 от 14.05.2012г. на кмета на община Ботевград се установява, че в него е отправено искане до Министерски съвет на Република България за безвъзмездно придобиване на правото на собственост /по реда на чл.54 от ЗДС/ върху процесния имот заедно с построената върху него сграда. От последното се установява, че ответникът признава, че имотът е държавна собственост, а не общинска, пише в решението на съда.


Ботевградски районен съд осъжда община Ботевград да заплати на Министерство на отбраната сумата от общо 1800 лв.за направени разноски по делото пред настоящата съдебна инстанция, включваща платени държавни такси, депозит за вещо лице и юрисконсултско възнаграждение.


Решението подлежи на обжалване пред Софийски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.