Живеещи в квартала между улиците „Свобода”, „Витиня” и „Акд. Стоян Романски” в Ботевград се оплакаха от шума в ресторант „Фреш”. Жалбата е адресирана до кмета на общината, началника на полицията, Регионална здравна инспекция – София област и местните медии. В нея се цитират разпоредбите в Наредба №1 на общината, според които трябва да се спазва работното време на заведенията, намиращи се в непосредствена близост до жилищни сгради или в тях, както и допустимите децибели за силата на музиката – денем до 55, а нощем – до 45 децибела.


В жалбата се казва: „Вечерта на 27 срещу 28 юли 2013 г. в същия ресторант се организира тържество. В самото начало музиката се чуваше доста добре в целия квартал – веднага беше нарушен чл. 18 на Наредбата. Направихме неофициално измерване на нивото на шума – около 75 децибела. В нормална ситуация това ниво е около 35-40 децибела. Подадохме сигнал на тел 112, откъдето ни отговориха, че няма нарушение, въпреки че операторът трудно чуваше оплакването (?!?!?) и трябваше името на ресторанта да му се повтори буква по буква.
„Купонът” продължи с пълни сила. От 22.30 часа направихме няколко оплаквания на тел.112. В крайна сметка полицията вероятно е дошла. Музиката беше намалена, но за кратко. След десетина минути купонът пак продължи. Последваха нови обаждания – последното е в 01:33 часа. Към 02 часа всичко приключи.
Молим за вашето съдействие случаят да не се повтаря.”.


Следват подписите на 25 човека, които живеят в района на китайския ресторант. Те предоставят и снимка от неофициалното измерване на шума по време на купона в заведението.