През миналата седмица започна ремонт на общежитието на ПГТМ „Христо Ботев”. То ще бъде изцяло обновено. “Основната цел, която сме си поставили, е да се създаде многофункционална и ефективна инфраструктура в общежитието на Професионална гимназия по техника и мениджмънт, допринасяща за повишаване привлекателността на училището и подобряване на жизнената и работна среда, каза пред наш репортер директорът на училището Добрин Христов. –Бенефициент по проекта е Министерството на образованието, младежта и науката. Той беше спечелен през 2010 год., но реализацията му се забави поради обжалване на процедурата за избор на фирма-изпълнител. При последната процедура, която проведе ведомството, на първо място бе класирана софийска фирма. Този път до обжалване не се стигна”, допълни той.


Добрин Христов съобщи, че по проект се предвижда цялостна реконструкция и ремонт на общежитието на ПГТМ „Христо Ботев”.


На партерния етаж ще се оформят зали за спортна дейност с необходимите съблекални и душове, зала за билярд и тенис на маса, за шах. В непосредствена близост до фоайето ще има стаи, предназначени за ученици с увреждания. До входното стълбище ще се изгради рампа за инвалиди. Първи, втори и трети етажи ще се преустроят и ще се изградят по 19 стаи за по двама ученика. Всяка стая ще бъде със самостоятелен санитарен възел и преддверие с вграден гардероб. Към всеки две стаи е предвидена лоджия. Общежитието ще разполага с помещение за дежурен възпитател. 
Стълбищата по етажите ще се затворят с витрини, с димоуплътнени врати. На четвъртия етаж ще се оформи многофункционална зала за събирания, провеждане на родителски срещи и празненства със 120 места, малка зала и складове към тях, както и необходимите санитарни възли и гардероб. Всички прозорци и витрини ще се подменят с нови – алуминиеви и PVC, със стъклопакет. Ще се подменят ВиК, елекро и отоплителна инсталация на сградата. В баните и тоалетните ще се постави теракот, фаянс и необходимото оборудване.Таваните и стените ще се шпакловат и боядисат с латекс и ще се монтира ламиниран паркет. Ще се подмени хидроизолацията на покрива. Фасадите на сградата ще се облекат с топлоизолация.


„Обзавеждането на стаите и оборудването на останалите помещения в общежитието не е предвидено по този проект. Надявам се, че образователното министерство ще осигури необходимите средства по друга разработка”, каза още директорът на ПГТМ „Христо Ботев”.   


Средствата за ремонта на училищното общежитие са в размер на около 1 000 000 лева с включен Данък добавена стойност. Те са отпуснати по проект „Професионална гимназия по техника и мениджмънт  "Христо Ботев" - Ботевград”, който се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г". Срокът за неговото изпълнение е 45 дена. „Най-вероятно той ще бъде удължен, тъй като е твърде кратък за изпълнение на всички дейности”, смята Добрин Христов.