Аналоговият сигнал няма да се спира, докато не се осигури възможността всички правоимащи лица да получат декодери за приемане на цифров сигнал. Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров днес на пресконференция за въвеждането на цифровото наземно разпръскване.


Така се оказва, че е възможно след 1 септември, когато трябва да имаме само цифров сигнал, да продължи и аналаговото излъчване.
Спирането на аналоговия сигнал е записано плановете за цифровизацията, внесени и одобрени от Министерския съвет. Рекламата на процеса, която тече по различните медии, също информира за това.
Оказва се обаче, че процедурата около обществената поръчка за декодери за социално слаби част за районите  Югозападен, Югоизточен и Северен централен се бави и хората в тази част на страната може да не получат устройства до 1 септември.
Според обяснението на ресорния зам.-министър ведомството не иска да ощети тази част от населението и затова аналоговият сигнал ще бъде спрян единствено, когато има декодери за абсолютно всички правоимащи. Тодоров отказа да се ангажира с някаква конкретна дата за изключването на аналоговия сигнал. Единствено спомена, че графикът ще бъде дискутиран от така наречения Орган за цифровизацията и това ще бъде негово решение.
Ваучер за безплатен декодер трябва да получат хората, които са имали право да ползват енергийни помощи през 2012 г. Според транспортното министерство става въпрос за около 220-230 хил. души. В момента се раздват ваучерите само за една част от тях – за около 110 хил. души.
Очаква се на 13 август да бъдат отворени офертите в обществената поръчка за втори етап за доставката на декодерите в страната. Тя трябва да осигури устройства за 86-90 хил. души.  Единственият начин аналоговият сигнал наистина да бъде преустановен на планираната дата е, ако обществената поръчка не бъде обжалвана. Така раздаването на ваучерите за районите Югозападен, Югоизточен и Северен централен може да започне към края на август.