В края на миналата седмица топспринтьорът Юсеин Болт пристигна в Москва, където след няколко дни започва световното първенство по лека атлетика. Сред многото интервюта Светкавицата даде и едно, свързано с баскетбола. То е пред руския сайт championat.com. Повод  бе фактът, че преди време Юсеин Болт взе участие в Мача на  знаменитостите по време на Звездния уикенд в НБА.


Юсеин, какво означава за един атлет да получи покана за участие в това шоу?


- Беше готино, макар че загубихме. Но това е обяснимо, тимът на съперника се отнесе към мача доста по-сериозно, отколкото нашият. Честно казано, мислех, че ще бъде по-лесно. Въпреки всичко получих огромно удоволствие и с радост ще приема още едно такова предложение. Никога няма да забравя шегите на Кевин Харт (американски актьор, комик). Когато бях на площадката, той непрекъснато ме разсмиваше.


Със сигурност има и други неща, които си спомняте. Покрай шегите на Харт, вие направихте атрактивна забивка в коша.


Да, откъснах се на бърза атака и забих, въпреки че на повторението се вижда, че имаше крачки при получаването на топката (смее се). Моят ръст (195 см) предполага, че мога да забивам, но аз по-скоро съм футболист, отколкото баскетболист.


Но вие се подавате на емоциите на баскетболното поле не по-малко от това, което става на футболния терен?


Да, аз обожавам баскетбола. В НБА има много страхотни отбори, но аз съм фен на Селтикс. Започнах да следя представянето на този отбор след като Кевин Гарнет премести своя талант Минеаполис в Бостън. Дотогава, разбира се, бях фен на Тимберуулвс.


С други думи, сега, след преминаването на Гарнет в Нетс, ще поддържате този отбор?


Безусловно. Винаги ще симпатизирам на този тим, в който играе Кей Джи. Вероятно това не е съвсем правилно, но нищо не мога да направя (смее се).


Как смятате, Бруклин Нетс имат ли шансове за титлата?


Да. Същите, каквито имам аз самият да спечеля всички дистанции, на които ще участвам на световното в Москва.


Т.е. достатъчно големи?


Не, по-правилно е да се каже, че много ще зависи от нюансите. Достатъчно е да направиш фалстарт, да навлезеш в чужд коридор или да паднеш и всичко отива по дяволите.


С какво Кевин Гарнет ви харесва толкова?


Той е боец, лидер и шампион. Кевин премина през много периоди, докато стане този, който е в момента. Има невероятен ум, не се предава никога дори когато оттстъпва по височина и винаги се раздава на 150 процента. Всичко това много ме впечатлява. Даже когато е контузен или се чувства зле, той винаги повържа съиграчите си, дава им съвети по време на прекъсванията. Гарнет е от онези спортисти, на чиято лидерска харизма няма как да не се възхищаваш.


Юсеин Болт е явление на пистата. А кой е неговият еквивалент в баскетбола?


Много бих искал да спра своя избор на Леброн Джеймс, но все пак смятам, че това е Коби Брайнт. Обожавам стила му на игра и начина, по който той борави с топката.


А колко често вие самият играете баскетбол?


Играех от дете, откакто се помня. Но след като станах професионален спринтьор, треньорите ми забраняват. Те се грижат да ме предпазят от травми, и затова оттогава играя много рядко.


Признайте - имате ли възможности да биете своя рекорд на 100 метра?


Тренирам много и работя над своята техника, за да преследвам поставените цели. А те са най-високите и сред тях е и подобряването на световния рекорд, който ми принадлежи. С други думи, според възможностите ми е да пробягам стоте метра за 9.58 сек.


 


Превод: botevgrad.com