В обявената от ЕС „Европейска година на гражданите 2013“ и в отговор на продължаващите в България протести, в които масово се включват и млади хора, „Младежко движение за развитието на селските райони в България“ (МДРСРБ) подготви и кандидатства пред Съвета на Европа в Страсбург с проект, озаглавен „Гласът на Младежите – Глас на Промяната!“.


С проекта целим да спомогнем гласът и мнението на младите хора от селските райони на България да бъдат чути, да ги насърчим да бъдат активни граждани, които пълноценно участват в демократичния живот на местните общности, и да им дадем възможност да дискутират и достигат сами до решения за преодоляване на трудностите, с които ежедневно се сблъскват в малките населени места.
Щастливи сме, че нашият проект беше одобрен от Европейската младежка фондация на Съвета на Европа. В резултат на това ще имаме възможност от 20-ти до 27-ми август 2013 г. да заведем общо 27 младежи от община Ботевград и ученици ГПЧЕ „Ал. Константинов“ -  Правец във Варна (младежката столица на България). Там участниците заедно с експерти от Европейското младежко движение (MIJARC Europe), Националния Младежки Съвет на България (НМФ), МДРСРБ и представители на местните власти ще дискутират основните проблеми, който младите хора ежедневно срещат в селските райони. В края на тази вълнуваща седмица участниците ще излязат с обща позиция за това какви са проблемите, както и какво и как трябва да се постигне, така че селските райони да станат едно привлекателно място, което да предоставя възможности за личностно и професионално развитие на младите хора. Това казаха от ръководството на младежкото движение.


„По време на проекта ще изградим у младежите чувство за принадлежност към техните местни общности, ще им покажем колко е важно тяхното активно участие в обществения живот и в демократичните процеси, ще им дадем възможност да споделят и обменят знания и опит относно предизвикателствата, които стоят пред тях в ежедневието и са свързани с техните права (човешки, социални и политически). Участниците във взаимодействие с представители на местната власт, национални и международни младежки организации ще създадат една обща Декларация, която ще съдържа проблемите и нуждите на младите хора в България, както и предложенията им за тяхното разрешаване по три теми: „Младежите в различните общества”; „Демокрация и младежко участие”; „Социално включване на младите хора”. Темите ще бъдат разглеждани и дискутирани чрез алтернативни подходи за обучение, като ролеви игри, симулации, формиране на работни групи, презентации, срещи с различни гости, разнообразни посещения, тематични вечери и други”, разясниха от ръководството на МДРСРБ.


Проектът "Гласът на Младежите - Глас на Промяната!" се осъществява с финансовата подкрепа на Съвета на Европа, чрез Европейската Младежка Фондация.