Голямата изненада на четвъртфиналите на първенството на Азия, което се провежда в Манила, Филипините поднесе отборът на Тайван. Той разгроми тима на Китай с 96-78 и спря пътя на действащия до този момент шампион за директно класиране на световното първенство в Испания.


Играчите на Китайско Тайпе, както е официалното наименование на страната, направиха силна серия от 25-8 в последните седем минути на мача. Натурализираният в последния момент американец Куинси Джоунс III отбеляза 26 токи и овладя 10 борби.


30-годишният американец, който започна чужденстранната си кариера в кипърския ЕТА Енгоми през 2006 година и преди да се установи в Тайван игра още в първенствата на Венецуела, Турция и Китай, получава месечна заплата от 20 000 долара. За Тайван Лин Чи Чие вкара 17 точки и направи 7 асистенции. А за Китай игралият за 4 тима от НБА Джианлиан И, който през 2012-та бе в Далас Маверикс, завърши с 22 точки и 10 борби.


На полуфинала Тайван ще срещне тима на Иран, който на четвъртфинала разгроми Йордания с 94-50.


Съперници в другия полуфинал ще бъдат отборите на Корея и Филипините. Корейците се справиха лесно с Катар със 79-52. А домакините от Филипините разгромиха Казахстан с 88-58.


За световния шампионат в Испания през 2014 година от първенството на Азия се класират директно първите три отбора.


http://www.youtube.com/watch?v=JHU6HeFi6sw