Политологът Иван Кръстев е един от 100-те най-влиятелни интелектуалци в света според класацията на авторитетното списание "Foreign Policy". Той е единственият българин, попаднал в списъка.

В момента на сайта на "Foreign Policy" тече гласуване, което ще приключи на 15-и май. В юлския брой на списанието ще бъде публикуван топ 20 на най-влиятелните общественици, според гласовете на читателите.

"Foreign Policy" излиза от 1970г. и е актуален носител на медийната награда "Ели" за изключителни постижения.

Това е втората подобна класация на списанието. През 2005г. първо място получи Ноам Чомски, изпреварвайки Умберто Еко, Ричард Докинс и Вацлав Хавел.

Иван Кръстев е председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии. През 2006 г. той бе приет за член на Форума на младите световни лидери, партньорска организация на Световния икономически форум.

Сред другите номинирани личат имената на папа Бенедикт ХVІ, отново Ноам Чомски и Умберто Еко, Франсис Фукуяма, Жак Атали, Ал Гор, Юрген Хабермас, Самюъл Хънтигтън, Гари Каспаров, Салман Рушди, Амос Оз и Орхан Памук.

Критериите, по които са подбрани номинираните, са отлични постижения в тяхната сфера на дейност, както и способността да влият върху по-широки обществени дискусии, често далеч надхвърлящи границите на собствената им страна.