Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер беше определен за най-влиятелната личност в света на спорта от специалистите на американското списание "Бизнес уийк".

Класацията е подготвена от 35 спортисти, собственици на компании, журналисти и учени. Те имаха задачата да изберат 25 имена от списък с 300 спортни личности. В определянето на номер едно в списъка бяха използвани критерии като заработени парични средства и влиянието над хората в световен мащаб.

Освен Блатер, първата тройка допълват президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох и шефът във Формула 1 Бърни Екълстоун.

Останалите места до 10-то заемат ръководителят на "Адидас" Херберт Хайнер, бившият капитан на английския национален отбор по футбол Дейвид Бекъм, собственикът на Челси Роман Абрамович, голмайсторът на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо, президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Мишел Платини и великият швейцарски тенисист Роджър Федерер.

На 11-то място е премиерът на Италия и собственик на Милан Силвио Берлускони, като след него се подрежда пилотът от Формула 1 Люис Хамилтън. Интересен е фактът, че в класацията зад Хамилтън на 15-то място е седемкратният световен шампион Михаел Шумахер.

Наставникът на Интер Жозе Моуриньо, който определя себе си за "Специалния", заема 24-то място в престижната класация на "Бизнес уийк" за най-влиятелните личности в света на спорта.