Във връзка със зачестилите случаи на български граждани, измамени с обещания за осигурена сезонна заетост в чужбина, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" напомня и призовава заинтересованите български граждани, желаещи да работят в други държави, да не предприемат рискови пътувания без предварително сключен трудов договор, както и да не използват услугите на нерегистрирани посредници по наемане на работа.
Търсещите работа лица могат да отправят въпроси във връзка с осъществяване на трудова дейност в чужбина на телефон 8101 747 с код на България 00359 и код за София - 02.
На интернет страницата на ИА ГИТ - www.gli.government.bg са посочени данни за контакт с дирекциите „Инспекция по труда" в страната, както и с дирекция „Международна трудова миграция", от които търсещите работа лица могат да получат допълнителна информация и консултация.
Преди заминаване на работа в чужбина, на лицето следва да бъде представен подписан индивидуален трудов договор за наемане на работа от чуждестранния работодател с превод на български език. Ако това не е изпълнено, посредникът трябва да възстанови изцяло разходите за престой и транспорт на изпратените от него лица. 
В дирекциите „Бюро по труда", както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта: www.az.government.bg, в раздел „Фирми посредници", ежемесечно се обявява актуализиран списък на регистрираните посредници за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. В него са посочени и разкритите от всеки посредник офиси, както и регистрираните посреднически договори с чуждестранни работодатели.