Тежка катастрофа стана на автомагистрала "Хемус" на входа на София минути преди официалната церемония по откриването на новия участък на автомагистрала "Хемус" между Софийския околовръстен път и п.в. Яна. Трима души загинаха на място при тежката катастрофа. Сигналът за инцидента е подаден към 11.00 часа. На автомагистрала „Хемус”, в района на гара Яна, посока София, е станал тежък пътен инцидент между три ТИР-а и четири леки коли. При огледа под един от тировете е открит електромобил. От удара на място са починали трима, петима са пострадалите. Участъкът е затворен. Трафикът е отклонен през с. Елешница и през стария път Ботевград - София. На мястото има екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. Линейки извозваха пострадалите към здравни заведения в столицата, докато в същото време се извършваха последните приготовления за церемонията по откриването. Пускането на движението по новия участък ще се осъществи в 14.00 часа. 


Трима пострадали при катастрофата на гара Яна са постъпили в „Пирогов”, това съобщи за Агенция “Фокус” Мария Пойразова от пресцентъра на болницата. В „Пирогов” са постъпили двама мъже на 22 и 42 години и едно момиче на 11 години. В момента на пациентите се правят изследвания. След като приключат изследванията, ще има кратък брифинг за медиите, където ще бъде предоставена информация за състоянието им.


Катастрофата е станала на км 4+500 от стария участък на автомагистрала "Хемус", в посока София, малко над моста на село Елешница, каза пред журналисти инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". За нас това е нелеп инцидент. Тепърва ще се произнасят компетентните органи, каза инж. Лазаров. Лазаров каза, че по негова информация в катастрофата са участвали два ТИР-а, една цистерна и няколко леки автомобила. 


Отложена бе официалната церемония по откриването на новия магистрален участък на автомагистрала "Хемус" на входа на София заради инцидента. Тържественото откриване не се състоя, а се състоя само водосвет, без музика и аплодисменти. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева отмени официланото тържество. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е на мястото на тежката катастрофа при гара Яна, където се сблъскаха три тежкотоварни камиона и пет автомобила. Министър Папазов трябваше да участва в официалното откриване на новата отсечка на магистрала „Хемус“ в района, но той отпътува незабавно за мястото на инцидента.