Сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда" организира в столичния квартал Суходол митинг под наслов "Да спасим суходолските деца".

Пред събралите се около 40 човека председателят на организацията Венцислав Божилов изрази недоволството си, че въпреки решението на Административния съд, продължават да се извозват отпадъци към депото на квартала.

Божилов запозна събралите се с решението на съда от 24 април, с което се отменя решение на директора на РИОСВ - София, с което е позволено на "Чистота-Искър" ЕООД да извършва дейности по временно съхраняване, предварително третиране, обезвреждане, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в квартал Суходол.

Делото беше образувано по жалба на сдружението. Според Божилов по законен път сдружението е доказало, че сметището е незаконно и вредно за здравето на жителите.

По думите му въпреки че РИОСВ-София ще обжалва решението на Административния съд, сдружението има "железни доводи", че депото трябва да се закрие и да се намери нов терен.

За БТА Божилов каза, че са "манипулирани и неверни" ежеседмичните експертизи на регионалната инспекция, които сочат, че се спазват технологиите за безопасност в депото.

Според него е необходимо чужди и български експерти да извършат одит на депото, като се направят сондажи и анализи, за да се установи реалното му състояние.