Общинските съветници от БСП разпространиха писмо-отговор по повод интервю на председателя на ОбС Ботевград Йорданка Лалчева. Ето и неговото съдържание:

 

ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ОБЩИНАТА СА ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА РАБОТАТА НИ В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Възползваме се от правото си на отговор по повод интервюто на г-жа Лалчева, публикувано в бр. 34/20.08.2013 год. на в-к „Ботевградски вести +”. Правим го в интерес на информираността на гражданите и в името на истината.

Г-жо Лалчева, припомняме Ви клетвата, която всички ние - общинските съветници и кметовете, положихме в началото на мандата:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Ботевградска община и да работя за тяхното благоденствие."

И Ви питаме:

1. Кога Вие работехте градивно и конструктивно в името на хората? Помните ли Решение №14/28.01.2010 год., прието с гласовете на съветниците от ГЕРБ, включително и Вашия, с което по предложение на кмета на общината закрихте Детска ясла „Детелина”? Помните ли сълзите на хората, отгледали стотици деца там, когато ги освобождавахте от работа? Не е ли цинизъм сега манипулативно да ни обвинявате, че ние сме били против детските градини?

Само накратко ще Ви припомним фактите:

След като беше закрита детска ясла „Детелина” и след като и последните две групи от нея през септември 2012 год. бяха преместени в сградата на ул. „Хаджи Димитър”, сградата и дворът останаха неизползвани и нестопанисвани. Имотът е проектиран за детско заведение и отговаря на всички законови изисквания за това. Затова сме против вместо да се ремонтира и използва по предназначение съществуваща сграда, да се извършва преустройство на част от ОУ „Васил Левски”.

Досега в ремонта на училището са вложени повече от 2 млн. лв. държавни и европейски средства, като бе гласувано предложение то да стане спортно. При разглеждане актуализацията на бюджета на 25.07.2013 год. кметът на общината ни увери, че при ремонта на източното крило на училището е извършено преустройство на първите два етажа, всичко е пригодено за откриване на детска градина и са необходими само 50 хил. лв. за обзавеждане и художествено оформление.

Само 20 дни по-късно, след като се изясни, че в двора на училището няма достатъчно зелени площи, за да може да се открие детска градина, бяха поискани допълнително 106 хил. лв. за „довършителни работи и вертикална планировка”. За тези пари, дори още преди да са гласувани от общиския съвет, бе разкопано едно от игрищата на училището, за да бъде превърнато в зелена площ. При посещение на място видяхме, че изкъртеният асфалт е с дебелина над 20 см, какъвто не се полага и при ремонтите на най-натоварените улици в общината.

И пак питаме: Не можеше ли вместо да се влагат средства в разбиване на асфалта, срещу 156 хил. лв. сградата на детска ясла „Детелина” да придобие съвременен европейски вид, като същевременно училището запази своя сграден фонд и игрище?

2. Кога работите градивно? Когато свиквате извънредни заседания на общинския съвет в нарушение на правилника за работа?

За първото заседание на 16.08.2013 год. бяхме информирани на 15.08.2013 год. между 15 и 17 часа. Не бе спазен установеният срок, отказана ни бе информация за предвидения дневен ред. Независимо от това се явиха 4 съветници от нашата група. Материалите по разглежданите въпроси ни бяха предоставени сутринта, непосредствено преди заседанието. По тази причина, след като сме лишени от възможността да се запознаем с докладните и да формираме информирано мнение, гласувахме „въздържал се” по част от проектите за решения. Въпреки проведените две гласувания по спорната точка, тя не бе приета.

За нас е необяснимо кое налага такава спешност за вземане на решения за продажби на общинска собственост. Мотивировката „проявен инвеститорски интерес” е изцяло несъстоятелна, предвид факта, че собствеността се продава на търг. Няма никаква гаранция, че при законосъобразно провеждане на търг, ще спечели именно заинтересованият кандидат. Не беше изяснено, че парите от тези продажби ще се използват за строителството на новата спортна зала. Обратното твърдение не е вярно. Освен това за финансиране на строителството на залата е прието решение №105/20.05.2013 год., подкрепено и от нас.

Недоумяваме и какво наложи свикване на второ извънредно заседание само 1 час след първото, при положение, че общинският съвет вече е приел решение по въпроса и докладната не е приета. Едва ли ще убедите някого, че това „гласуване до приемане” е продиктувано от обществения интерес.

Държим да отбележим следното:

Досега в своята работа сме се съобразявали единствено с интересите на гражданите. Никога не сме се ръководили от партийни поръчения, нито от частни икономически интереси. Показател за това са и гласуванията по докладните в общинския съвет. По много от тях сме гласували различно в групата, тъй като всеки е гласувал, ръководен от своите убеждения.

Същото не може да бъде казано по отношение на съветниците от ГЕРБ.

По тази причина категорично не приемаме обвиненията, отправени от Председателя на общински съвет - Ботевград, че поведението ни е продиктувано от партийни повели.

Не може да се каже, че не проявяваме отговорност към работата си в общинския съвет. Досега, за първите две години от работата на този общински съвет има провалени две заседания поради липса на кворум. И двете са по вина на съветниците от групата на ГЕРБ. Ние винаги сме се отзовавали на покани за участие в заседанията според своите възможности, дори когато сме свиквани 2 часа преди самото заседание. Винаги сме полагали усилия да сме информирани и активни в работата си.

От друга страна, като общински съветници, държим да се спазва добрият тон в общуването между хората, независимо от техните убеждения. По тази причина не приемаме към нас да бъдат отправяни обидни думи и квалификации по време на заседанията на общинския съвет. Вие, като Председател на общинския съвет, следва да следите за спазване на реда в залата и да не се нагрубяват общински съветници, без значение от коя група са те и без значение дали обидите са отправени от кмета на общината, или от присъстващи граждани.

Накрая искаме да декларираме, че  както досега, така и занапред ще продължим своята градивна и конструктивна работа в общинския съвет, единствено водени от интересите на гражданите от общината.