На 12 юли т.г. botevgrad.com публикува отворено писмо на бившия директор на ТПГ "Стамен Панчев" - Соня Малинчева, озаглавено: "Парашутисти от отряда на Росица Иванова докараха професионалното образование в Ботевград до дъното на блатото". Темата бе продължена във вестник "Ботевградски вести+" с публикацията  „Соня Малинчева: Кандидат, който не отговаря на изискванията за директор, 3 години управлява училище с милионен бюджет“, която сайтът препечата. Днес на редакционната ни поща бе получен отговор от г-жа Росица Иванова - директор на Регионално управление на образованието - София област, който гласи:


Уважаема редакция,


В почивните дни ми беше изпратена Ваша публикация „Соня Малинчева: Кандидат, който не отговаря на изискванията за директор, 3 години управлява училище с милионен  бюджет“. В правото ми на отговор Ви изпращам и моля да публикувате официалното становище на РУО – София област в уважаваната от мен медия, с която мисля, че винаги сме имали добро и коректно  партньорство до момента.


На първо място държа да информирам Вашите уважаеми читатели и автора на публикацията, инж. С. Малинчева, че г-жа Цонка Докова, изпълняваща длъжността Вр.И.Д директор на ТПГ „Стамен Панчев“- гр. Ботевград, е назначена с трудов договор от 01.07.2019 г. като Временно изпълняваща длъжността „директор“ на Техническа професионална гимназия „Стамен Панчев“-гр. Ботевград до заемане на длъжността след успешно проведен конкурс, на основание единствено постъпило заявление от кандидат за заемане на освободената длъжност в РУО – София регион (тогава). Към момента на назначаването й е отговаряла на условията за заемане на длъжността съгласно действащата тогава Наредба №12/01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти (чл.23, ал.2 и ал.3 от Наредбата, във вр. с чл.213, ал.9 от ЗПУО).


Съгласно Наредба №16/01.07.2022 г. за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование, издадена от Министъра на образованието и науката, обн. в ДВ бр. 52 от 05.07.2022 г., бяха обявени конкурси за заемане длъжността „директор“ на образователни институции в Софийска област, при променените в Наредба №16/2022 г. изисквания за заемане на длъжността „директор“ условия. Държа да Ви уведомя, че с Определение от 10.08.2022 г. по административно дело № 7094 от 2022 г. на Върховен административен съд, обн. в ДВ бр. 71 от 02.09.2022 г.:


„ВАС ОПРЕДЕЛИ: Спира действието на Наредба №16/01.07.2022 г. за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общински институции в системата на предучилищното и училищното образование, издадена от Министъра на образованието и науката, (обн. в ДВ бр. 52 от 05.07.2022 г.), до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт.“


За информация допълнително Ви уведомявам, че г-жа Цонка Докова продължава към момента образованието си в две магистърски програми във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – „Предприемачество“ и „Философия“.


На второ място Ви информирам, че през м. май т.г., както е написала авторката на публикацията, беше извършена проверка от МОН в РУО – София област и образователни институции на територията на областта. Проверката е приключена. В получено писмо от 24.06.2022 г. на Министъра на образованието и науката, издадено във връзка с доклад за резултатите от извършена проверка в изпълнение на негова  Заповед в РУО – София област и училища на територията на Софийска област, както и с писмо от 05.08.2022 г. на МОН, няма отразени констатирани нарушения в ТПГ „Стамен Панчев“ – гр. Ботевград от проверката на място в институцията.


По третия въпрос, поставен в публикацията: Резултатите от ДЗИ по Български език и литература (БЕЛ) на зрелостниците през сесия май-юни 2022 г. след тригодишно обучение от разстояние в електронна среда поради епидемията от COVID-19 в цялата страна бяха неудовлетворителни, особено в професионалните гимназии. Отговорност за слабите „катастрофални“ според г-жа Малинчева, резултати на зрелостниците по БЕЛ  от ТПГ „Стамен Панчев“ трябва да бъде потърсена от преподавателите по учебната дисциплина Български език и литература, а не от директора или експертите в РУО – София област. В ТПГ „Стамен Панчев“- Ботевград обучението по БЕЛ на зрелостниците през изминалата учебна година се е провеждало от дългогодишен и уважаван преподавател – г-жа Ивелина Татарова, която е била и класен ръководител на 12 клас, и е започнала работа в гимназията и работила по времето на г-жа С. Малинчева.


Трябва да Ви обърна внимание, че входното ниво на постъпващите ученици в 8 клас в ТПГ „Стамен Панчев“ по отношение подготовката им по БЕЛ също трябва да се взема предвид при коментарите на резултатите в края на обучението им, показани на ДЗИ. Освен това, учениците от професионалната гимназия са се явили на втори задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – само 5 са слабите оценки от този изпит в ТПГ „Стамен Панчев“.


По отношение въпроса дали Вр. И. Д. директор на ТПГ „Стамен Панчев“, г-жа Ц. Докова може управлява бюджета на институцията, моля сами да си направите извод относно законосъобразното управление на средствата от държавния бюджет на професионалната гимназия към настоящия момент. В РУО – София област се съхраняват документи от извършените проверки в ТПГ „Стамен Панчев“, от които можем да припомним  на уважаемите Ви читатели как са се изразходвали средства от държавния бюджет за ученици, които бяха записани в гимназията без да посещават учебни занятия, и как се е управлявала държавната собственост на ТПГ „Стамен Панчев“, от представители на местния бизнес с изтекли договори за отдаване под наем на помещения, или отдадена собственост на гимназията с дългосрочен договор без финансови постъпления по бюджета на образователната институция, преди назначаването на г-жа Ц. Докова за Вр.И.Д. директор на образователната институция. Наследство от дългогодишния директор на ТПГ „Стамен Панчев“, което стана причина за освобождаване от длъжност на г-жа К. Ценева.


Похвална е обществената ангажираност на бившия директор на ТПГ „Стамен Панчев“ към проблемите на образованието в Ботевград, но като дългогодишен ръководител на професионалната гимназия следва тя да е запозната, че от 2016 г. в образованието работим по нов Закон за предучилищното и училищното образование, и да се очаква тя да подкрепя и утвърждава авторитета на педагогическия екип и образователната институция, а не чрез коментарите си да го уронва, за да бъде избирана и предпочитана от родителите и учениците – кандидати да продължат средното си професионално образование в ТПГ „Стамен Панчев“. 


В заключение съм длъжна да отбележа, че в деловодната система на РУО – София област не е постъпвало отворено писмо от г-жа С. Малинчева, поради което не е взето отношение по същото.


 


С уважение,


Росица Иванова


Началник на РУО – София област