Кражбите на плодове и зеленчуци от дворовете на хората, живеещи на „Площад 20”, са често явление през това време на годината. За да предпазят градините си от ромските набези, някои от собствениците на имоти в този район поставят бодлива тел върху оградите на домовете си, но и тази предпазна мярка не спира крадците. Те режат телта, нахлуват в чуждата собственост и крадат каквото намерят в градините. Това сигнализира възрастен мъж, който е един от потърпевшите. Преди два дни крадци задигнали доматите от неговата градина. Унищожили и пипера.
„Прескочили са оградата, като преди това са прерязали бодливата тел. Направили са го вечерта, обясни мъжът. „Превиваме гръб, а после някой идва на готово и те лишава от възможността да се насладиш на труда си”, допълни той.
Това не е първата кражба в дома на възрастния човек. Минала година по това време градината му също попаднала под набезите на крадци.
„Сега съм сложил два реда бодлива тел. Надявам се, че поне малко ще затрудни апашите”, каза още потърпевшият.


От набези се оплакват и хора, които живеят на по-отдалечени места от ромския квартал. Снощи собственик на зеленчукова градина в ЖК „Васил Левски” заловил на местопрестъплението апаш от ромския етнос. Той влязъл да краде домати и друга продукция.


И в двата случая потърпевшите не са се жалвали в полицията, защото не вярват, че извършителите на подобни кражби ще намерят място зад решетките.