На 6 и 7 септември жителите и гостите на град Етрополе успяха да се насладят на най-голямото младежко събитие в годината - Младежки фестивал Етрополе'2013. Двата дни бяха изпълнени със забавления, приятелски състезания и много, много танци.
Първият ден на феста беше насочен към популяризиране на спорта и физическата активност сред младите. Преди обяд любителите на колоезденето се насладиха на колоездачна обиколка по маршрута Етрополе-Ямна-Лопян-Малък Искър-Лъга-Етрополе. В обиколката се включиха над 10 ентусиасти на различни възрасти. По същото време се проведе състезание по ориентиране, организирано от Отряд „Млад Командос” с ръководител инж. Васил Христов.
Двора на СОУ „Христо Ясенов” и тази година се изпълни с млади хора, които на фона на популярна музика се наслаждаваха на състезанията по стрийтфитнес и стрийтбол. Стрийтфитнесът се проведе на ремонтираната от Община Етрополе площадка с лостове, като за първите места се състезаваха 11 участника. Наградите – безплатни ваучери за фитнес, осигурени от фитнес клуб „Дзенгата” получиха петимата най-добри състезатели. Представянето на момчетата бе оценено от Борислав Ангелов, фитнес инструктор в Зала „Арена „Армеец” и специалист по кинезитерапия. В стрийтбола участваха 24 момчета в отбори по 3-ма, носещи забавни имена, като „Гипс картон” и „Смятам знаеш”.
Денят завърши с концерт на Паметника „Братска могила” във магическа младежка обстановка сред природата и множеството светлини на небето и града.  Ударни бяха изпълненията на рап и бийтбокс изпълнителите от Етрополе – Георги Белов,  Кристиян Павлов (Кико Бунта), Северин Севилов и Кристиян Георгиев. Участие в концерта взеха вече познатите ни момчета от Ботевград – СУ и МС ВО, които разтресоха публиката и изказаха благодарност към организаторите и общината за реализацията на младежкото събитие. Появата на група Обратен ефект накара публиката да избухне в аплоадисменти и танци и създаде много усмивки по лицата на хората с хумора и енергията на парчетата си, сред които познатите на всички „За Марчето” и „Моля ви, мадам”. За да не изгубят футболните фенове, организаторите се бяха погрижили да бъде излъчен он-лайн футболния мач България-Италия, със съдействието на Атлантис нет, които осигуриха безплатен интернет и изключителната и точна намеса на Тончо Топалов от MTS.
Вторият ден на фестивала беше изпълнен с арт дейности. Започна с продължението на миналогодишната инициатива „АкварЕЛ табла“ – обрисуване на електрическите табла около центъра. Младите художници, етрополци и гости от други градове сътвориха много красота, изразявайки себе си и собствения си стил в рисунките. Центъра на града бе оживен от импровизирана изложба до фонтана и от изпълненията на Румен Илиянов и Румен Борисов, които огласяха площада с китарите си, докато група ентусиасти раздаваха безплатни прегръдки и усмивки на минувачите. За любителите на пешеходния туризъм бе проведен туристически поход от Паметника до Манастира „Св. Троица”.
След 16:00 ч. оживлението се пренесе отново на поляната на Паметника. Интересът на най-малките беше привлечен от кръжока по изработване на предмети от отпадъчни материали - „Фънки, джънки работи”. Голяма забава създаде кръжока „Импро театър” – импровизация на сцената. Обучителят  Ники Димитров, познат ни още от група „X-ray” провокира участниците с множество мисловни и арт игри и упражнения за бърза реакция. Истинско забавление бяха уроците по суинг танци, проведени от клуб по танци “Flying steps” с ръководител Милко Кралски - един от двамата лицензирани международни съдии по акробатичен рокендрол в Източна Европа с 25 години треньорски опит.
Програмата продължи с концерт на популярни групи, подгряти от етрополския рап изпълнител Цветослав Цветанов – Freak T. Известната ъндърграунд група „Мерудия” изпълни свои емблематични парчета, като „Минимум стрес”, „Знаеш ли” и „Помни”, смесица от реге, дъб и кавал. Младежката група „ОГИ 23” разтресе публиката с позитивните си и изпълнени със заразителна, луда енергия изпълнения. Концертът завърши с импровизации на бийтбокс и фристайл рап.
Очарователна и свежа водеща на събитието беше Марина Маринова.
Младежки фестивал Етрополе се организира от Младежка инициативна група МОГА с финансовата подкрепа на Община Етрополе. Групата е  доброволна организация, създадена през 2010 г. от активни граждани на Етрополе с идеята да се раздвижи културния живот на града и да внесе разнообразие в ежедневието на младите хора. През последните години дейностите на групата са съсредоточени изцяло върху организирането и провеждането на различни по род събития с обществена и благотворителна цел. Групата се състои от голям брой хора, които съдействат за организирането на събитията. Основни организатори на инициативите са Константин Калайджиев, Радина Иванова, Слав и Мая Николови, Радослав Цветанов, Христо Христов и Анита Пешева.
Както всяка година основният ресурс на Фестивала се предоставя от Община Етрополе, за което организаторите искрено благодарят на Кмета на общината инж. Богомил Георгиев. Материална подкрепа на фестивала тази година оказаха Тончо Топалов и Марин Димитров от Micro Technology Systems, които изработиха напълно безплатно плакатите и флаерите на фестивала, фитнес клуб „Дзенгата”, Младен Недков, Атлантис Нет.
За повече информация и снимки: фейсбук страницата на фестивала: http://www.facebook.com/FestivalEtropole


Текст: Анита Пешева
Снимки: Слав Николов