За откриването на новата 2013-2014 учебна година в ОУ „Христо Ботев” с. Лопян беше заместник-посланикът на РПолша НП Ярослав Джиеджиц, кметът на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев, кметът на Лопян Лако Кръстев, Росица Иванова – главен инспектор „Просвета, култура и вероизповедание” в Общинска администрация, Атанас Кузманов – регионален координатор  за ЮЗБългария към Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” Атанас Кузманов и модераторите на „Амалипе” за Етрополе Иван Гетов, Ганка Христова и Иван Тодоров, Димчо Иванов – Председател на Училищното настоятелство, сегашните и бивши ученици, родители и жители на селото. 
Тържеството започна с издигане на Родния трибагреник под звуците на химна „Мила Родино” и изнасяне знамето на училището.
Мила Манчева прочете приветствието от министърката на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.
Приветствено слово произнесе директорката на училището Мила Манчева. С топли думи към присъстващите, към работещите в училището и към учениците на чист български език се обърна НП Ярослав Джиеджиц. Той подари на училището диск с поучителна приказка за живота, взаимоотношението между хората и равенството като част от живота на планетата.
Кметът инж. Богомил Георгиев честити новата учебна година на ръководството на училището, учителите и на учениците с пожелание за спорна и успешна работа, като подари на директорката красив букет цветя. Росица Христова прочете и поднесе на училището поздравителния адрес от кмета на Общината. Поздрав имаше и от кординатора на "Амалипе" Атанас Кузманов. 
Учениците бяха подготвили и изпълниха литературна програма по повод първия учебен ден. Отец Николай отслужи тържествен молебен по повод началото на новата учебна година, с пожелание за успех на всички в училището.
С биенето на първия училищен звънец Мила Манчева подкани учениците да влезнат в клас за първия учебен ден.
След като положиха клетва към бъдещето си училището, първокласниците преминаха през символичната книга на знанието, благословени от отец Николай.
Тази учебна година за ОУ „Христо Ботев” – Лопян започва без слети паралелки, с подсигурен персонал и ремонтирани класни стаи.
Създадени са всички условия за успешна и спорна работа.