Проходът между Етрополе и Златица въщност е най-краткият път, който свързва Северна и Северозападна България с Южна. От години  обаче той се води затворен, макар че смели /и умели/ шофьори през лятото съкращават пътя за морето, минавайки по разнебитеното шосе.
Проектът за рехабилитация на пътя Етрополе-Златица през прохода Кашана е от години.  Изграден е и 100-метров тунел. През последните 20 години обаче пари за довършване на пътя не се намериха, проектът бе замразен, а проходът официално затворен за движение.
В началото на тази година шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров обяви, че рехабилитацията на пътя е включена в плановете на Агенцията за 2013 година. Това обаче си остана само добро намерение, по нищо не личи, че ще се случи  скоро.
Преди няколко дни кметове от Северозападна и Южна България са подели инициатива за разстартиране на проекта. Те са направили подписка, която ще внесат в Министерския съвет. Според тях построяването на Дунав мост 2 и предстоящото превръщане на главния път Е-79 между Ботевград и Мездра в четриленова скоростна отсечка са предпоставка да се ускори и проекта за пътя Етрополе-Златица. Това би съкратило значително пътя от Видин към Пловдив и Южна България и Бургас.
В подписката участват кметовете на  Враца, Мездра, Етрополе и Правец,  Златица, Пирдоп, Пангюрище и много други.